A halolaj viszont elvileg tényleg jó... de annyira azért nem :o És mivel zsíros, csak zöldségekkel/gyümölcsökkel kiegyensúlyozva ^^
"Zsírsavak szerepe
Manapság nagy divat a margarin, miközben erõsen háttérbe szorult az olyan állati zsiradék, mint például a disznózsír. Ennek tagadhatatlanul elõnye van például a szív- érrendszeri betegségek megelõzése szempontjából. Csakhogy a margarinok kizárólagos és túlzott fogyasztása éppoly káros, mintha csak nagy mennyiségû disznózsírt ennénk.
A mindannyiunk által szeretett „zsíros deszkának", pláne hagymával, zöldpaprikával és paradicsommal, idõnként az egészséges táplálkozásban éppúgy helye van, mint a margarinos szendvicsnek. A különbözõ zsiradékoknál ugyanis az arányok az igazán fontosak.
Vannak jó zsírok és rossz zsírok. A jó zsírok (ilyen például a halolaj) az életben maradáshoz és a szervezetünk egészséges mûködéséhez nélkülözhetetlenek, a rossz zsírok viszont betegségekhez és idõ elõtti öregedéshez, halálhoz vezetnek.
A „transzzsírok" allergia szempontjából rossz zsírok. Ezek növényi olajokból, „részleges hidrogénezés"-nek nevezett vegyi eljárással készülnek, amitõl szobahõmérsékleten olyan szilárddá válnak, mint például a disznózsír. Ilyenre van szükség a margarinok készítéséhez is. Ezek mesterséges zsiradékok, amik a természetben és az emberi szervezetben egyáltalán nem találhatók meg.
A „részlegesen hidrogénezett növényi olajok" a kereskedelemben kapható kedvenc ételeink elkészítéséhez igen széles körben használatosak (pl.: finom kenyér, keksz, csokoládé, burgonyaszirom, csipsz, majonéz, salátaöntet stb.).
A gyorséttermek hasábburgonyája és egyéb sültje is transzzsírban pirul ropogósra. A világ fejlett országaiban a mozgáshiány mellett a túlzott cukor- és lisztfogyasztás után, a gyermekek és felnõttek kövérségének a transzzsír a harmadik leggyakoribb oka."