"bizony van hajlam a rákra. Egyes emberek hajlamosabbak, mint a másik. Balumann te egyáltalán nem hiszem semmiféle veleszületett dolgoban, azt tudom. De sajnos tévúton jársz. Ezt már a múltkor is említettem a bal-, és jobbkezesség ügyében, hát itt is. Van. Az emberek nem egyformán hajlamosak a rákra (és a rákbetegésget lehet tagolni is). "
Igen, errõl már múltkor is volt vita, engem viszont nem gyõzött meg még arról senki, hogy a jobb és balkezesség genetikailag örökölt dolog lenne. Azis, mint minden más a magzati idõtõl kezdve VALAMITÕL alakul ki, 2-3 éves korig ha jól emlékszem (van pár felfedezett oka, és talán van ami még nincs, genetikailag BIZONYÍTVA NINCSEN tudtommal). És nem genetikailag lesznek hatásai, hanem az agyukat másképpen használják. És szerintem azok a statisztikák sem egyértelmûek, hogy a balkezesek hajlamosabbak lennének betegségekre.
Ésszel végig sem lehet gondolni, hogy mennyi tényezõ van hatással fejlõdésünkre, mûködésünkre, az is kimutatható statisztikából, hogy aki boldogabb az kevesebbet beteg. Vannak is olyan dokumentumok neten, amik szinte bizonyítottként taglalják, hogy a pozitív gondolkodás a biztos kiút a rákból (egyébként nagyon sok igazság van benne, a negatív gondolatok, érzelmek is okozhatnak problémát és döntõ is lehet rák kialakulásánál - de ez sem minden esetben), de ugyanígy van a vitaminokról (Lenkei könyv-hivatkozásai).
A lényeg az egészben az, hogy normális esetbem NEM alakul ki rákos sejt, csak VALAMITÕL. És ha kialakul akkor szerencse kérdése, hogy HOL, és a szervezet állapotától függ, hogy meg tud-e szabadulni tõle, vagy kialakul-e valóban a rák (és ezek miliárd dologtól függenek). Valószínûleg még abból is lehetne valamilyen következtetést levonni, ha azt mérnék össze, hogy valaki a nap elsõ felében, vagy a második felében szív többet, vagy hidegben ill. melegben dohányoznak (pl. hideg esetén kimennek mindig elszívni, vagy bennt a házban). A hajlam - ha esetleg lehetséges és nincs igazam, akkor is nagyon kicsi jelentõsséggel bír.
Az érrendszeri problémáknak viszont nem a dohányzás a fõ problémája egyébként megintcsak. Sokkal inkább az, hogy túl sok zsíros ételt, húst eszünk. Átlagosan valahol a vegetáriánusok és a normálisan étkezõk között kellene, többszörösen több növényi táplálék, és nem kell minden nap húst enni (vagy ha valaki + -t akar felszedni, akkor annyival több növényit is kellene).
Ehhez hozzá jönnek még a szintén nem megfelelõ adalékok, pl. a hidrogénezett zsírok (transzzsír) - ami pl. a margarinokban van (bár elvileg csökkentették, valahol teljesen betiltották már), amik szintén csapdákat állítanak az erekben.
Hogy hány százalékban okozza az infarktust a dohányzás, ill. a helytelen táplálkozás, azt én is szeretném tudni :P