A cukor nem rossz szénhidrátforrás, a keményítõ pedig már miért lenne nála rosszabb? Nem is nagyon van más szénhidrátforrás. Kitin? Lignin? Cellulóz? Egyiket sem tudjuk megemészteni, ezek csak ballasztanyagnak jók... :D
(Sõt, ezek nem is szénhidrátforrások, hanem szénhidrátok...)
Ahogy mondani szokás, mindent mértékkel kell enni. Attól, hogy valaki túl sokat eszik valamilyen tápanyagból/tápanyagforrásból, és egészségügyi problémája lesz belõle, még nem jelenti, hogy tûzzes-vassal ûzni kell azt mindenhonnan.
Egyébként a komplex szénhidrát azért jobb a sima cukornál (fõleg azok, amelyek nem töredeznek szét lényegesen kisebb egységekre elkészítéskor/fõzésnél), mert a szervezetnek le kell õket bontania egyszerû cukrokra, és nem tud bazinagy inzulin csúcsot produkálva egy-az-egyben azonnal felszívódni. Így lehetõsége van a szervezetnek szépen folyamatosan felhasználni az energiát a normális mûködéshez, regenerálódáshoz/anabolikus folyamatokhoz, és nem tömi tele a zsírsejteket az akkor éppen felesleges energiával. (Nagy vonalakban.) Persze, ha "teletömi", az sem olyan nagy gond, ez egy egyensúly, amit normális életmóddal szabályozni lehet.
Minden hízlal, ami makrotápanyag (a szénhidrátokon kívül a zsír és a fehérje is), ha többet eszünk belõlük egyszerre egy alkalommal, mint kellene, vagy meghaladjuk a napi energiaszükségletet (ez minden tápanyagnál más és más mennyiség, életviteltõl, napszaktól is függ). Minden makrotápanyagnak ugyanúgy megvannak a túlzott fogyasztás okozta káros mellékhatásai is, fölösleges a cukornál leragadni - bár tudom, a cikk most arról (is) szól.
Egyébként a zsírok, olajok egységnyi tömegében több mint 2x annyi energia van, mint egységnyi tömegû cukorban vagy fehérjében.