A xilitol nem mesterségesen elõállított molekula, tehát nem mesterséges édesítõszer, hanem egy cukoralkohol. A cukoralkoholok annyiban különböznek a monoszacharidoktól, amelyekbõl létrejönnek, hogy redukálva vannak (a természetben - és mesterséges keretek között is - a redukciót aldóz-reduktáz enzim végzi), azaz az oxocsoport (az egyik szénatomhoz kettõs kötéssel kapcsolódó oxigénatom) helyett még egy hidroxilcsoport van rajta. A xilitol a xilóz nevû monoszacharid (egyszerû cukor) alkoholja (azért van a végén '-óz' végzõdés helyett '-ol')
Ezt azért részleteztem, mert nem tudom, honnan gondolod, hogy a hidroxilcsoportok helyén klór van...
A xilitol olyasmi, mint a szorbitol (ami szintén természetes édesítõszer, cukoralkohol), de amíg a xilitol a xilóz redukált származéka, addig a szorbitol a glükóz redukált származéka.
A xilóz a hemicellulózt (növények sejtfala) felépítõ monoszacharid (az elnevezése is arra utal, hogy növényekben fordul elõ -> xilém), így az extrém módon specializálódott állati sejtek, amelyeknek elsõdleges tápanyagforrása a szénhidrát (pl. idegsejtek), nyilván nem xilózfelvételre, hanem glükózfelvételre specializálódtak... :) A glükózfelvételt speciális glükóztranszport-fehérjék végzik (membránfehérjék). Mivel a szorbitol a glükóz redukált formája, ezért ezt fel tudják venni, és nagy mennyiségben valóban veszélyes lehet, úgy, ahogy te a xilitol esetében gondolod.
A xilózt viszont nem, így a xilitolt sem. A xilitol többek között antimikrobiális vegyület, tehát elsõsorban baktériumokra (de ha jól tudom, egyes gombákra is) veszélyes. A baktériumok prokarióták, tehát egysejtûek, specializálatlanok, sokkal fejletlenebbek az eukariótáknál (fõleg a többsejtû szövetes eukarióta sejttípusoknál), így a mûködéseik is nagyon lényegesen univerzálisabbak, ebbõl következõen minden sz*rt fel tudnak venni. Ez legtöbbször elõnyös, néha hátrányos. Ebben az esetben például hátrányos, ha csak xilitol, vagy legnagyobb mennyiségben xilitol áll a baktériumok rendelkezésére...
Persze ettõl még bõven elõfordulhatnak egyéb káros hatásai, amit eddig nem fedeztünk fel.