A vega táplálkozás nem káros. Hanem egész egyszerûen hiányos táplálkozási forma, ezt többszörsen is megsínyli a szervezet. Egyrészt a pénztárca, mert sok speckó kaját is kell beszerezni, másrészt kevesebb energiát viszel be, többet kell enned, harmadrészt mindezt nehezebb is emészted meg, mert nem erre van felkészülve a szervezet, negyedrészt, a nagyságrendekkel több növényi rost elkoptatja a fogzománcot (fogorvosnál mikor megemlítettem hogy nekeme nem túl jók eleve a fogaim, a fogorvos biztatott, hogy ugyan már, akkor még nem láttam egy vegetáriánus fogazatát... az enyémet legalább lehet kezelni, furni tömni, de az övéket már nem, mert annyira elkopnak.), mivel a mi fogaink nem növényevésre alkalmazkodott, hanem mindenevésre. Aztán ott van a szervezet méregtelenítõ rendszere, a vicc az, hogy a vegások azt mondják hogy pont a méregtelenítés miatt esznek csak növényi táplálékot, holott minden növény és gyümölcs rengeteg mérget, un alkaolidákat tartalmaz, amit a májunk semlegesít. Ha ezt nem hiszed, akkor etess dinnyét a macskáddal, és másnapra meggirnyed (mi emberek gond nélkül ehetjük, mert a szerveztünk képes semlegesíteni a dinnyében lévõ alkaloidákat, míg a macskák már nem...). Ezenkívûl bizonyos aminosavhiány is felléphet, mivel nem minden növényi táplálék tartalmaz minden aminosavat, ami a fehérjék felépítéséhez szükséges.
Stb. stb. Szóval az egészséges táplálkozás a megfelelõ egyensúly az állati és növényi eredetû táplálékforrás között.
Amúgy persze az már más lapra tarzik, hogy amit ma felvágottként veszel, az mibõlkészül... ha tudnád, nem vennéd meg. De ez sajnos már a növényi eredtû kajákra is kezd igaz lenni... a gyümölcsöket pl zölden, legjobb esetben is viaszérett állapotban szedik le, így sokkal kevesebb cukrot, aromát, ízt tartalmaz, helyette sokkal több savat és alkaloidát. Az utóérleléssel nem lenne gond, de sajnos nem egyenértékû azzal amikor rendesen érik be a gyümölcs azzal amikor az asztalon érlelik be etiléngázzal, bár mindkét esetben a folyamathoz ez kell, mégsem ugyanaz lesz az eredmény.