A klór, mint fertőtlenítő kell a csapvízbe és jóval egészségügyi határérték alatti, de ugyancsak befolyásolja az ízt. Ez ellen legegyszerűbben úgy tehetünk, hogy vizeskancsót alkalmazunk, amiből kipárolog a klór 1-2 óra alatt.
A vizek tisztítása során bizonyos gyógyszerösszetevőket, elsősorban hormonokat nem tudnak mai módszerekkel kiszűrni az ivóvízből és a palackozott vízből sem. Egy csomó vegyi folyamat végén női nemi hormonhoz hasonló vegyületek keletkeznek, amik kimutathatók tavakban, folyókban stb.
Megfelelő forrásokból vételezett vizek nem tartalmaznak ilyen vegyületeket.
Magyarországon "kicsi" ezen összetevők mennyisége a vizekben, míg nyugati országokban az adott értékek sokszorosan nagyobbak.
Rossz hír viszont, hogy a műanyag palack lebomló részei is hasonló hormonféle vegyületekre (is) bomlanak.
Érdemes csak üveges vizet venni és üvegpoharat használni.
Érdekességképpen leírom, hogy a pohár formája is beleszól az ízérzetbe, bár pont a víznél ez nem olyan jelentős, mint mondjuk a bornál, vagy az evőeszközök a viszkózusabb / szilárdabb ételeknél. ;-)