Kínai tulajdonba került az Opera

Kínai tulajdonba került az Opera

2016. július 19. 10:00, Kedd
Meghiúsult a teljes cég értékesítése, így csak a böngésző üzletágat adták el.

Egy kínai konzorcium vásárolta meg 600 millió dollárért az Opera Software böngészőrészlegét. A norvég vállalat azt nem árulta el, hogy miért hiúsult meg az eredeti elképzelés, vagyis a teljes társaság eladása. Az mindenesetre közrejátszhatott a dologban, hogy hiányzott a kínai felügyeleti szervek és a külföldi befektetéseket ellenőrző bizottság (Committee on Foreign Investment in the United States - CFIUS) jóváhagyása. Utóbbira azért lett volna szükség, mert az Opera reklám üzletágának székhelye a kaliforniai San Mateóban található.

A megkötött egyezség alapján a kínai konzorcium csak az Opera mobil és asztali böngészőjét, a teljesítmény- és adatvédelmi alkalmazását, valamint technológiai licenceit veszi meg. Szintén kínai kézbe kerül az Opera részesedése a kínai nHorizonban is. A tranzakció nem vonatkozik ugyanakkor az Opera Mediaworks reklám- és marketingrészlegére. Az átadás-átvétel az év harmadik negyedévének második felében várható.

A norvég társaság igazgatótanácsa már elfogadta a megállapodást és annak feltételeit. Az üzlet célja, hogy a kínai piacot megnyissák a böngésző előtt, míg a konzorcium tagjai könnyebben tudjanak terjeszkedni külföldön. A Kunqi nevű kínai konzorcium tagja a Golden Brick Silk Road Equity Investment Fund II LLP befektetési alap, a Qihoo 360 Technology Co. biztonsági cég és a Beijing Kunlun Tech Co mobil játékfejlesztő vállalat. A Golden Brick Silk Road Equity Investment Fund II LLP 10,5 milliárd norvég koronás, vagyis körülbelül 1,2 milliárd dolláros ajánlatot tett.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások