A Linux piaci részesedése átlépte a 4%-ot

A Linux piaci részesedése átlépte a 4%-ot

2024. március 5. 22:19, Kedd
A Linux februárban elérte a globális piaci részesedés 4,03 százalékát - derül ki a Statcounter piackutató cég adataiból. Ezzel a Linux átlépte a 2023 júniusában elért 3 százalékos mérföldkövet. Bár még messze vagyunk attól, hogy az operációs rendszer lenyomja a Windowst, de az utóbbi időben valamelyest megnőtt az érdeklődés a Linux iránt.

A Statcounter az asztali operációs rendszer-használat statisztikáit több mint 1,5 millió globális weboldalra telepített, havonta több mint 5 milliárd oldalmegtekintést generáló nyomkövető kódból szerzi. A cég elmondása szerint az adatokon csak a bot-tevékenységek eltávolítása és a Google Chrome előrendezésének kiigazítása miatt végez kiigazításokat. Megjegyzendő, hogy amikor a Statcounter az asztali operációs rendszereket elemzi, a laptopokat is tartalmazza, és a közzétételtől számított 45 napon belül felülvizsgálhatja adatait.

A Linux bejelentett asztali számítógépes piaci részesedése februárban minden eddiginél magasabb volt. Ha a ChromeOS-t Linux operációs rendszernek számítjuk, akkor a piaci részesedés februárban 6,34 százalék volt. De ha csak a Linux számokra koncentrálunk, akkor azt látjuk, hogy a közel 33 éves operációs rendszer piaci részesedése 31,3 százalékkal nőtt 2023 júniusától idén februárig. Június óta a Linux-használat többnyire fokozatosan nőtt és összességében nagy ugrás történt a használatban az öt évvel ezelőttihez képest. A jelentések szerint 2019 februárjában a Linux az asztali számítógépek 1,58 százalékán volt jelen világszerte. Június óta a ChromeOS elterjedtsége kissé visszaesett, a múlt hónapban a világpiac 2,27 százalékát képviselte. Októberben a Google Chromebook OS elérte a 4,01 százalékos piaci részesedést, de azóta többnyire csökkenő tendenciát mutat.

A Windows dominanciája eközben június és február között többnyire növekedett, a Microsoft operációs rendszere a jelentések szerint a számítógépek 72,17 százalékán volt jelen. Júniustól 2022 júniusáig úgy tűnt, hogy jelentős visszaesés következett be (76,33 százalékos piaci részesedésről 68,23 százalékra). Most azonban a Windows OS használata látszólag visszatért a 2022 eleji szintre. A macOS esetében eközben az asztali számítógépek piaci részesedése a júniusi 21,32 százalékról februárra 15,42 százalékra esett vissza. Az Apple OS jelenlegi piaci részesedése azonban hasonló ahhoz, amit 2023 januárjában (15,33 százalék) és 2023 februárjában (16,26 százalék) láttunk.

Source: StatCounter Global Stats - OS Market Share


A Statcounter grafikonja azt mutatja, hogy a macOS elfogadottsága 2023 novemberétől decemberéig zuhanórepülésbe kezdett. Nem világos, hogy pontosan mi történt, az is lehetséges, hogy a csökkenésnek köze van ahhoz, hogy az "Ismeretlen" kategória növekedett ugyanebben az időszakban. Figyelemre méltó továbbá, hogy az Apple globális számítógépes piaci részesedése a 2023 második negyedévi 8,6 százalékról 2023 harmadik negyedévére 10,6 százalékra nőtt, majd 2023 negyedik negyedévére 8,5 százalékra esett vissza az IDC szerint. 2022 és 2023 között az Apple PC-piaci részesedése 9,3 százalékról 8,4 százalékra csökkent az IDC adatai szerint.

A Statcounter legújabb számai a Linux használatának fellendülését mutatják, de attól még a Windows és a macOS februárban az asztali operációs rendszerek 87,59 százalékát tették ki. A növekedés ellenére természetesen még mindig messze vagyunk a Linux uralomtól, és rengeteg vita folyik arról, hogy miért van ez így. A Linux alapítója, Linus Torvalds például azt állította, hogy a Linux asztali számítógépeken való elterjedését hátráltatja az összes Linux disztróra kiterjedő szabványos desktop hiánya. Mégis érdekes megfigyelni a nyílt forráskódú operációs rendszer használatának növekedését, különösen a töredezettség és az alkalmazások felfedezésének javulásával. Ez egy lassú emelkedés, amely valószínűleg soha nem fogja azt eredményezni, hogy a Linux az asztali operációs rendszerek vezetője legyen, de attól még Indiában a jelentések szerint a második legelterjedtebb asztali operációs rendszer.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások