F1 2002

F1 2002

2002. június 20. 02:10, Csütörtök

Kiadó: Electronic Arts
Fejlesztő: EA Sports

Rendszerkövetelmények:
Minimum: PII 400, 128 MB RAM, 16 MB-os videokártya, 500 MB HDD, Win98/ME/2000/XP
Hasonló játékok: F1GP sorozat, F1 Racing Championship
Kategória: F1 szimulátor

Eme játékbemutatónak nevezett iromány elején rögtön egy vallomással tartozom a kedves olvasóközönségnek: egyszerűen imádom a Forma-1-et, és az autóversenyzés ezen formáját feldolgozó szimulátor programokat, így kapva kaptam az alkalmon, hogy alaposan szemügyre vehetem az ebben a témakörben fogant egyik legújabb játékprogramot, az EA Sports-féle F1 2002-t, és megoszthatom veletek a róla a tesztelés napjait követően kialakult, leginkább szubjektív véleményemet. Úgy gondolom manapság egyre többen vannak úgy, hogy a Forma-1 szó hallatán kapásból elfordítják a fejüket, hiszen a Forma-1 kapcsán azonnal bevillan nekik egy egyre inkább elembertelenedő sportág, melyben minden csak a pénzről, a szponzorokról, a csillogásról és egy az egész "cirkuszt" irányító apró emberkéről, mindenki Bernie-jéről szól.

Klikk ide!    Klikk ide!

Tény, hogy az autóversenyzés európai királykategóriája az elmúlt években rendkívül sokat változott, hiszen hol van már Lauda, Mansell, Prost, vagy Senna aranykora? Manapság sok esetben már azon sírunk-nevetünk, hogy egy malajziai származású "pilóta" a szponzorokkal takarózva elég veszélyes vígjátékot csinál a Forma-1-ből, vagy például azon bánkódunk, hogy az ágaskodó lovas csapat vezetősége verseny közben hozott döntései úgy ahogy van, tönkreteszik az egész sportágat. Mit lehet erre mondani? Ez van, ezt kell szeretni, és úgy gondolom, hogy bár az olyan emberközelibb technikai sportágak, mint például a rally, vagy a rallycross kis hazánkban egyre inkább feljövőben vannak, azért a Forma-1 még semmiképpen sincs halálra ítélve. Magyarul a világon továbbra is milliók szegeződnek egy-egy F1 futam közben a képernyők elé, továbbra is több tízezer magyar megy ki minden év augusztusában Mogyoródra, és minden jel arra mutat, hogy a számítógépes F1 szimulációk iránti lelkesedés sem lankad, sőt!

Klikk ide!    Klikk ide!

A Forma-1 szimulátor programok története immár hosszú évekre tekint vissza, ugyanis még mindig vannak halvány emlékeim arról, hogy egy 286-os ős PC-n anno hogyan nyomultam órákat az akkori csúcs F1-es programmal. Talán nem tévedek, ha azt állítom, hogy az első igazán komoly Forma-1 szimulátor, az F1GP volt, mely azóta szerencsére számos folytatást megélt. A sokak által egyszerűen istenként tisztelt Geoff Crammond és kis csapata nagyon is maradandót alkotott eme programcsalád révén, olyannyira, hogy amennyiben az egyik, számítástechnikai szempontból eléggé elmaradott jó barátomnál járok, a mai napig nem tudom megállni, hogy Intel Pentium 120-as processzorral felvértezett gépén ne menjek egy-két kört az F1GP2-vel. Geoff Cramond az F1GP első két részét követően előállt a leginkább F1GP2,5-nek csúfolható F1GP3-mal, mely alapjaiban véve nem volt más, mint egy feltupírozott F1GP2. Ezzel együtt az F1GP3 elődjeihez hasonlóan a mai napig az egyik, ha nem a legkedveltebb F1 szimulátor program, mely egyébként a GP Season 2000 révén tavaly kapott egy kis vérfrissítést.

Klikk ide!    Klikk ide!

Most pedig térjünk át az eme bemutató alapanyagát szállító EA Sports-ra, melynek Forma 1-es szoftver pályafutása jelentősen rövidebb időre tekinthet vissza, mint az eddigiekben taglalt nagy konkurens, azonban ez önmagában természetesen még mit sem számít. A FIFA, NHL és NBA sorozatokról elhíresült EA Sports 2000-ben az F1 2000-rel nyitotta meg az F1 szimulációk sorát, melyet hamarosan követett a mindössze néhány módosítást magán viselő F1 Championship 2000, ezt követően tavaly ősszel napvilágot látott az F1-2001, most pedig itt kopogtat az ajtónkon az F1 2002. Szerény véleményem szerint az EA Sports igen is következetes fejlesztőmunkát végzett az elmúlt években, ugyanis az említett programok kisebb-nagyobb mértékben, de mindig előrelépést jelentettek elődeikhez képest. Én egyébként az F1GP3 mellett az F1 2000-rel viszonylag keveset játszottam, a sorozat második tagjával már egy kicsit többet, az F1 2001-rel már elég sokat, az F1-2002-t pedig amióta megkaptam, lényegében egyfolytában nyúzom.

Klikk ide!    Klikk ide!

Tavaly ősszel, amikor az F1-2001 megjelent, néhány kivételtől eltekintve szinte mindenhonnan elszomorító véleményeket hallottam a szoftverről, melyet be kell valljam, hogy csak idén vettem kezelésbe, ám szerencsére kellemesen csalódtam, noha az F1GP3-at ennek ellenére sem hajítottam ki az ablakon. Mivel tehát nekem nagyon is bejött a sokak által kritizált F1 2001, szinte tűkön ülve vártam az utód, az F1 2002 megjelenését, mely egyébként az eredeti időpontnál kicsit később, június elején látott napvilágot, ily módon pedig időben megelőzte Geoff Crammondék új F1-es alkotását, az F1GP4-et. Mielőtt még rátérnék az F1 2002 kivesézésére, említést kell tennem az Ubi Soft közelmúltbéli Forma-1-es programjairól is, melyek utóbbi darabjait egyszerűen nem komáltam, de mint a cikk elején már utaltam rá, ez csakis az én szerény szubjektív véleményem.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások