Közkinccsé teszik Watson tudását

Közkinccsé teszik Watson tudását

2013. december 6. 12:57, Péntek
Az IBM szuperszámítógépe egy kvízjátékban már megmutatta tudását, és a cég most a technológiát fejlesztői felhő-platformként is elérhetővé teszi. A fejlesztők számára külön tartalombolt is nyílik.

Watsont, a társaság kognitív technológiáját, az IBM Kutatóközpontjának fejlesztését a vállalat alapítójáról, Thomas J. Watsonról nevezték el. A természetes nyelv feldolgozásában és elemzésében elért eredményekre támaszkodva Watson képes az emberi gondolkodás folyamataihoz hasonlóan feldolgozni információkat, azaz a szervezetek általa hatékonyabban elemezhetik és értelmezhetik a Big Data adattömegeit. A szuperszámítógépen futó program gyorsan, pontosan és megbízhatóan képes megválaszolni a természetes nyelven feltett kérdéseket, és mindez felmérhetetlen hatással lehet a döntéshozatali folyamatok fejlesztésére számos iparágban, az egészségügytől a kereskedelemig, telekommunikációig, vagy a pénzügyi szolgáltatásokig.

A vállalat újfajta kereskedelmi alkalmazásokat kínáló vállalkozások létrejöttét látná szívesen, a startupoktól a feltörekvő, kockázati tőkével megerősített cégeken át egészen a már ismert, befutott szereplőkig. A kognitív alkalmazások új kategóriájának létrejötte a cég reményei szerint kihatással lesz a vállalkozói döntések megszületésének módjára. Az új felhőalapú piactéren mindenféle méretű céget és iparágat megcélzó alkalmazások lesznek. A platformnak része egy fejlesztői eszköztár, edukációs anyagok, és hozzáférés Watson alkalmazás-programozói felületéhez. Az IBM app-fejlesztő partnereit szakemberekkel segíti majd a kreatív víziók piackész termékké, szolgáltatássá alakításában. Az IBM több mint 500 saját szakemberét is a program rendelkezésére bocsátja a dizájn, a fejlesztés és kutatás területéről.

Mivel a Big Data táplálja üzemanyaggal Watson különleges képességeit, az IBM lehetővé teszi az alkalmazásfejlesztőknek, hogy vagy saját adataikat használják, vagy hozzáférést ad nekik saját tartalomboltjához, mellyel bővíthetők az adott alkalmazás képességei. Ha az alkalmazások fejlesztői másutt találnak releváns és igényeik szempontjából értékes tartalmat, felhőalapú szolgáltatások segítségével ezek az információk is feltölthetők a Watson rendszerbe. A cég karrierlehetőséget is nyit a Big Data és az elemzés szakértői valamint a designban, fejlesztésben, vagy a nyelvészetben jártas szakemberek előtt. Watsont a Gartner a jövő év 10 legfontosabb technológiai trendje között tartja számon, előrejelzése szerint 2017-ben a számítógépek 10%-a képes lesz úgy tanulni, mint ő.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások