15 adatközpontot épít világszerte az IBM

15 adatközpontot épít világszerte az IBM

2014. január 21. 04:09, Kedd
Az amerikai konszern egyre nagyobb szerepet szán a számítási felhő-technológiának, jól bizonyítja ezt legújabb fejlesztési projektje is.

Az IBM bejelentette, hogy több mint 1,2 milliárd dollárt akar költeni a globális felhőkapacitásainak kiépítésére. A cél az, hogy ügyfelei világszerte biztonságos és megbízható felhőszolgáltatásokat használhassanak. Ezeket a platformokat 15 országban összesen 40 helyi számítógépközpont segítségével működtetik majd, ilyen centrum van például a németországi Ehningenben és a svájci Winterthurban is. A program keretében a társaság a kétszeresére növelné az általa 2013 közepén felvásárolt SoftLayer IT-kapacitásait. A SoftLayer hálózati architektúrájával a cégek a nyilvános és ellenőrizhetetlen webes hálózatokat megkerülve, privát hálózataikat használhatják. 2015-ig évente 7 milliárd dollárt keresne az óriáscég cloud-ajánlataival, ami csak nőhet, hiszen 2020-ra a globális piac becslések szerint 200 milliárd dollárt tesz majd ki.

Az IBM az idén összesen 15 új számítógépközpont helyezne üzembe, így alakulna ki a 40 centrumos hálózat, ami biztosítaná az újfajta szolgáltatások működését. Ilyen központok lesznek Kínában, Hongkongban, Japánban, Indiában, Londonban, Kanadában, Mexikóvárosban, Washingtonban és Dallasban. A vállalat 2015-ös tervei között szerepel a közel-keleti és afrikai bővítés is. Az ügyfelek bárhonnan kezelhetik és ellenőrizhetik adataikat, üzleti igényeiknek és az átláthatósággal szembeni elvárásaiknak legjobban megfelelő környezetet és helyszínt választhatják. A SoftLayer fontos pillérét képezheti a stratégiának, hiszen a felvásárlását követő alig egy év alatt sikerült közel 2400 új ügyfelet szerezni a segítségével.


Az IBM számára komoly előnyt jelenthet, hogy továbbra is szabadalomóriásnak számít és olyan stratégiai üzleti területeken erősítené a befolyását a felhők mellett mint a szuperszámítógépek (pl. a Watson által), a Big Data és az adatelemzések. Ugyanakkor azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az Amerikai Egyesült Államok Tőzsdefelügyelete (SEC) által kezdeményezett és a vállalat felhőtevékenységét érintő vizsgálat milyen hatással lehet a tervek megvalósítására.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások