NASA: indulhat az Europa-küldetés kidolgozása 

NASA: indulhat az Europa-küldetés kidolgozása 

2014. március 10. 08:51, Hétfő
Az amerikai kormányzat terveiben először jelent meg a hold kutatására szánt összeg.

A Fehér Ház már elkészítette a 2015-ös pénzügyi évre vonatkozó költségvetési tervét - ez bonyolult ügy, hiszen az USA-nak éveken keresztül nem volt elfogadott költségvetése -, amelyben 17,5 milliárd dollárt szánnak a NASA anyagi szükségleteinek fedezésére. Ezen belül egy apró összeget fordítanak majd az Europa-küldetés kidolgozásának elindítására, maga az expedíció pedig egy évtized múlva startolhat el.

Az űrügynökség Twitter-feedjén közölte, hogy most 15 millió dollárt kapnak az átfogó elképzelések kidolgozására, az előzetes munkálatok beindítására. Egy ugyan egy meglehetősen apró összeg, az elmúlt két évben pedig már 155 milliót kaptak a kormányzattól, hogy tanulmányozzák egy ilyen küldetés esélyeit és főbb céljait, most először fordult azonban elő, hogy a hivatalos költségvetési tervben is helyet szorítottak a projektnek. Erre valószínűleg azért is kerülhetett sor, mert nemrég felfedezték a hold déli sarkán szivárgó párát, vagyis elméletileg lehetséges lenne annak tanulmányozása, amennyiben egy erre alkalmas űrszondát küldenénk oda.

Erre jelenleg az Europa Clipper látszik a legalkalmasabb jelöltnek, problémát jelent viszont, hogy a teljes projekt mintegy 2 milliárd dollárt emésztene fel, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben nem vált ki túl nagy lelkesedést Washingtonban. A másik oldalon viszont ott a lehetőség, hogy első alkalommal tanulmányozzuk az Europa felszínén lévő vizet, netán élő organizmusokra bukkanjunk abban. Maga az űrszonda egyébként nem is a hold, hanem a Jupiter körül keringene, viszont többször elhaladna az Europa mellett, ekkor "meríthetne" a szivárgó párából.

Ha minden jól megy, 2025-ben indulna el a szonda, vagyis több, mint egy évtized van még hátra a munkálatok befejezéséig.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások