2020-ra csaknem mindenkinek lesz mobilja

2020-ra csaknem mindenkinek lesz mobilja

2014. november 26. 00:13, Szerda
A növekedést az LTE terjedése és a globális mobil-adatforgalom megugrása fémjelzi majd.

A legújabb Ericsson Mobility Report érdekes adatokkal vázolja fel a mobilszegmens várható növekedési trendjét, legalábbis a mostani évtized végéig terjedő időszakra nézve. 2020-ra a Föld lakosságának majdnem minden tagja rendelkezik majd valamilyen hordozható készülékkel, ezzel pedig az adatforgalom is jelentős mértékben megugrik.

A jelentés készítői nemcsak a globális, de az egy főre eső számokat is közlik az anyagban, ezt pedig kiegészítik az előfizetések megoszlásával, ami elsősorban az alkalmazott technológiára (szabványra) vonatkozik. Ebből megtudhatjuk, hogy míg idén az okostelefonos kategóriában havonta átlagosan mintegy 2,1 exabyte adatforgalmat bonyolítottunk le ezen készülékeken, addig ez a szám 2020-ra eléri majd a havi 17 exabyte-ot, ami nyolcszoros növekedést eredményezne. Az egy főre eső mennyiség 2014-ben még „mindössze” 950 MB volt, ez azonban hat év múlva már havi 3,5 GB lesz, a növekedésben pedig elsősorban az észak-amerikai és európai országok játszanak majd komoly szerepet.

Ezen hat év alatt az okostelefonos előfizetések száma 130 százalékkal növekszik majd, a jelenlegi 2,7 milliárdról elérve a 6,1 milliárdot. A teljes mobil szegmensben (amibe beleértendő a mobilinternet, a táblák, a routerek, valamint az M2M-kapcsolatok száma is) 7,1 milliárdról egészen 9,5 milliárdra nő, ekkor pedig a bolygó teljes lakosságának 90 százaléka rendelkezik majd valamilyen hordozható készülékkel. A fejlődő régiókban is egyre többen ismerkednek majd meg az okostelefonokkal, ám itt még komoly korlátozó tényező lesz a limitált internetelérés, a táblák kategóriájában viszont 15-szörös ugrás következik majd be az adatforgalomban.

Az LTE, ami ma még a 7,1 milliárdos előfizetési tábor picinyke szeletét képezi csak, 2020-ra már eléri a 3,5 milliárdot, ez pedig nyilván hatalmas lehetőséget jelent azon szolgáltatók számára, akik időben megteszik a szükséges lépéseket a hálózat kiépítése és kiszélesítése érdekében.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások