Alapítója sem támasztaná fel a Pirate Bay-t

Alapítója sem támasztaná fel a Pirate Bay-t

2014. december 17. 09:07, Szerda
Az oldal blokkolása nem érdekli az egykori társalapítót, szerinte a koncepció már rég elhalt.

Az éveken keresztül jogi csatát vívó népszerű torrentoldal, a The Pirate Bay egykori társalapítója novemberi szabadulását követően tett közzé egy érdekes blogbejegyzést, amelyben teljes érdektelenségét fejezte ki az oldal bezárása kapcsán. Ezzel a felhasználók jó részét sikerült maga ellen fordítania, ám véleménye szerint ez nem számít, hiszen az eredeti törekvés már jóval korábban elveszett, ehelyett az egyik részről a lustaság, másik oldalról pedig a pénzhajhászás vette át a főszerepet.

A bejegyzésben arról olvashatunk, hogy Peter Sunde – akit több éves bujkálást követően fogtak el a svéd hatóságok, 8 hónapos börtönbüntetéséből pedig valamivel több mint 5 hónapot ült le, novemberi szabadulását követően pedig ismét szabad levegőt szívhat – teljesen kiábrándult egykori projektjéből, pontosabban abból ami megmaradt belőle. A portál társalapítója hosszú sorokban panaszkodik arról, hogy az eredeti csapatot egy pénzéhes és szexista társaság váltotta fel, akik nem törődtek az oldallal, a meglévő rengeteg hibát nem javították ki, a külalakkal sem foglalkoztak, ehelyett igyekeztek minél több reklámot elhelyezni az oldalon, a tizedik születésnap alkalmából megrendezett eseményen pedig a korábban tervezett leállás helyett pénzért osztogattak jegyeket, kevés ruhát viselő hölgyekkel és ajándékokkal tupírozva fel az érdeklődést.

A felhasználóknak is kijutott az ostorozásból, túlnyomó részük ugyanis egyszerűen túl lusta ahhoz, hogy a kisujját is megmozdítsa az ügyért (legyen szó bármiről). Mindenki mástól várja a kezdeményezést, az oldal fenntartását, valamint a hatóságokkal folytatott küzdelem lefolytatását, ezért is jutott az oldal oda, ahol az utóbbi néhány évben volt. Az írásra beérkező kommentek mintha alátámasztanák ez utóbbi kitételt, a sokszor agresszív hangvételű hozzászólások Sundét okolják a leállásért és őt vádolják nemtörődömséggel, márpedig (a beírók szerint) az ő feladata lenne tovább cipelni ezt a keresztet.

Sunde a maga részéről a Wired magazinban reagált ezen vádakra, újból kiemelve az egymásra mutogatás és a lustaság óriási szerepét – felőle akár végleg is eltűnhet az oldal, ami az eredeti koncepciót (a felhasználói aktivitás, a jogokért való harc, stb.) már rég a profitszerzésre cserélte le.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások