A lakóhely befolyásolja a fájlcserélési szokásokat

A lakóhely befolyásolja a fájlcserélési szokásokat

2014. október 9. 17:49, Csütörtök
Érdekes megállapításokra jutottak egy nemzetközi kutatócsoport tagjai. Az, hogy az emberek miként használják a fájlcserélő hálózatokat, nem a szélessávú internetkapcsolat meglététől függ, hanem az adott személy életkörülményeitől.

Ezt derítették ki azok a nemzetközi szakemberek, akik a négy éven át tartó vizsgálatuk során több millió torrenthasználó szokásait figyelték meg. A felhasználók között volt, aki szegény és volt, aki gazdag országból származott. A kutatók az adatgyűjtéshez a Vuze BitTorrent-kliens Ono nevű kiegészítőjét használták fel. Ezzel kapcsolatban előzetesen engedélyt kértek az Onót alkalmazó 1,4 millió internetezőtől.

Világszerte 150 millióan használják havonta legalább egy alkalommal a bittorrentet, ez a tevékenység kontinenstől függően a teljes online forgalom 9-27 százalékát teszi ki. Ennek ellenére kevés adat áll rendelkezésre a fájlcserélők szokásairól, ami arra vezethető vissza, hogy nincs egy központi szerver. A kutatásból viszont kiderült, hogy a megosztott fájlok 18 százaléka volt zene, 12 százaléka televíziós sorozat, 26 százaléka hagyományos és 9 százaléka HD felbontású film.


A fájlok mérete és tartalma szorosan összefügg

A svéd, a holland és az egyesült államokbeli fájlcserélők teljesen másként viselkedtek, mint a brazíliaiak és az indiaiak. A szakemberek megállapították, hogy a fájlcserélők elsősorban azokban az országokban töltenek le különösen sok filmet, ahol csak nagyon kevés legális stream-szolgáltatás érhető el. Emellett az is egyértelművé vált, hogy a szigorúbb büntetések nem igazán vezetnek eredményre. A gazdagabb államokban sokkal több zenei fájlt osztanak meg a felhasználók a BitTorrenten keresztül, mint a szegényebb országokban. Éppen ezért a kutatók úgy vélték, hogy még mindig túl kevés az egyszerűen hozzáférhető, legális zenei és e-könyv platform.

A legtöbb fájlcserélő csak egy bizonyos tartalomtípust oszt meg és mindez hatással van a hálózati infrastruktúrára. A jelenség azt eredményezi, hogy a teljes fájlcserélő hálózat számos, egymással összeköttetésben nem lévő területre oszlik fel. Ugyanakkor érdekesség, hogy ezek a platformok az országhatárokon átnyúlóan is meglepően hatékonyan működnek, viszont a legtöbb adatcsomag ennek ellenére az országhatárokon belül marad.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások