Apple Watch - töröltek számos egészségügyi funkciót

Apple Watch - töröltek számos egészségügyi funkciót

2015. február 19. 23:23, Csütörtök
A kaliforniai cég eltávolított olyan szenzorokat, amelyek feladata eredetileg a fitneszadatok gyűjtése lett volna. Az LG is inkább a divatra és a luxusra koncentrál új okosórájánál.

A bennfentesek elmondták, hogy a lépésre azért került sor, mert az alkalmazott technológiák nem voltak elég megbízhatóak, túl bonyolultnak bizonyultak vagy szabályozási kérdéseket vetettek fel. Miután számos egészségügyi funkció kikerült az eszközből, az Apple menedzsereinek azzal a kérdéssel kellett megküzdeniük, hogy az okosórának milyen célokat kell valójában szolgálnia és mire kellene használniuk a felhasználóknak.

A fejlesztés eredetileg az egészségre összpontosított. A gyártó többek között olyan szenzorokat próbált ki, amelyek a bőr elektromos vezetőképességét használták arra, hogy a stresszt, illetve a szívritmust mérjék. A technika azonban a szőrös karú vagy száraz bőrű személyeknél nem szállított megfelelő eredményeket, sőt, a diagnózis attól is függött, hogy mennyire szorosan helyezték fel a karra az okosóra pántját.


Az Apple emellett olyan módszerekkel is kísérletezett, amelyek a vérnyomást és a vér oxigénszintjét mérték, de az eredmények ezekben az esetekben sem voltak elég pontosak. Ráadásul fennállt a lehetősége annak, hogy az illetékes hatóságok közbelépnek, ha a társaság a kapott értékek alapján egészségügyi tanácsokat vagy viselkedési ajánlásokat fogalmazott volna meg. Így végül az óriáscég úgy döntött, hogy ezeket a funkciókat eltávolítja az Apple Watch első változatából. Ehelyett az okosóra inkább olyan iPhone- és Apple Pay-kiegészítő lehet, amely feljegyzi a napi tevékenységeket.

A társaság még mindig azzal számol, hogy a termékből sokat tud majd értékesíteni, ezért az áprilisi eladási rajtig 5-6 millió darabot akar gyártani. E mennyiség körülbelül fele lesz Apple Watch Sports modell, a többi pedig nemesacél házzal ellátott, illetve zafírüveges változat. Az Apple tavaly szeptember 9-én mutatta be az okosóráját, amelynek bevezető ára 349 dollár lesz. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója nemrég az érkező okosórájuk egy eddig ismeretlen funkciójára hívta fel a figyelmet. Az Apple Watch minden óra 50. percében figyelmeztetni fogja a felhasználót arra, hogy sokat ültek és ideje újra felállniuk, egy kicsit mozogniuk.


Az LG saját új termékét Barcelonában fogja bemutatni, a dél-koreaiak fémházas, luxuskategóriába pozicionált okosórája az Urbane nevet kapta. Körszámlapos, 1,3 hüvelykes Plastic OLED (P-OLED) technológiájú kijelzővel érkezik, és míg a Watch R dizájnja a sportos eleganciát, az aktívabb életvitelt vette alapul, addig az LG Watch Urbane vékonyabb kialakítása inkább az elegáns vonalat viszi. Az acél ház polírozott ezüst és arany kivitelben lesz elérhető, hozzá illő, valódi varrott bőrből készült szíjjal a klasszikus dizájn érdekében. A szíj bármilyen 22 milliméter szélességű modellre kicserélhető. Az érintőképernyős felhasználói felület révén minden, legalább Android 4.3-at t futtató okostelefonnal kompatibilis.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások