Apró fejlesztések segítik az okosórák elterjedését

Apró fejlesztések segítik az okosórák elterjedését

2015. február 28. 12:27, Szombat
Egy új chipplatformnak köszönhetően radikálisan nőhet az okosórák üzemideje. LTE-t támogató, WebOS-alapú termékkel jelentkezett az LG.

A Broadcom és a Texas Instruments (TI) új chipplatformot készített az okosórákhoz és más elektronikus eszközökhöz. A bemutatott termék jelentős mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a kis elektronikus készülékek fogyasztása jelentős mértékben csökkenjen. Brian Bedrosian, a Broadcom marketingigazgatója azt állítja, hogy a platform a végeredményt tekintve sokkal hosszabb üzemidőt biztosít majd a felhasználóknak. A társaság mindenekelőtt saját meglévő chipjei fogyasztását optimalizálta, ami azt jelenti, hogy amíg egy okosóra eddig 2 napon át működött, addig az optimalizált chipekkel ez az idő már 4 nap lesz.

A Texas Instruments még annál is nagyobb üzemidő-növekedésről számolt be: a gyártó adatai alapján az eszközök akár több héten át is működhetnek feltöltés nélkül. Oyvind Birkenes, a Texas Instruments vezérigazgatója közölte, hogy az új platform ráadásul lehetővé teszi a viselhető termékekhez az eddigieknél sokkal kisebb chipek készítését. Ezekhez pedig eleve kisebb akkumulátorokra lesz szükség, így ezek a megoldások akár a ruhákba beépíthető szenzorokként is alkalmazhatók lesznek.

A hosszabb üzemidő emellett annak is köszönhető, hogy a különböző chipek sokkal hatékonyabban működhetnek együtt. Így például a kisebb processzorok az okosórákban átveszik az olyan egyszerűbb feladatok elvégzését, mint az idő megmutatása, így ezzel nem a nagyobb teljesítményű és többet fogyasztó processzoroknak kell foglalkozniuk. A Texas Instruments már megkezdte az új platform sorozatgyártását, az első chipek a távirányítókba kerülhetnek, míg a Broadcom csak mintapéldányokat szállított ki. Az első kompatibilis termékek az idén kerülhetnek a boltokba. A hosszabb üzemidő hozzájárulhat az okosórák elterjedéséhez, hiszen így ezek a készülékek vonzóbbá válhatnak a felhasználók számára.


Ezzel szemben az LG a Watch Urbane LTE segítségével egy teljesen új piaci szegmensben jelenik meg, ahol számít a dizájn és a minőségi alapanyagok alkalmazása. Az új változat az elődeinél több memóriát, tartósabb akkumulátort és webOS-alapú operációs rendszert is kínál. Az LTE-modulnak köszönhetően az új eszköz közvetlenül képes szöveges üzeneteket fogadni és küldeni, valamint telefonhívások bonyolítására is alkalmas, továbbá támogatja a Push to Talk funkciót.

Az új készülék a Qualcomm 1,2 GHz órajelű Snapdragon 400 chipjére épül, beépített memóriája 1 gigabájt, míg a flashmemória 4 gigabájt. A beépített képernyő egy 1,3 hüvelykes, 320 x 320 képpont felbontású OLED-kijelző. Az akkumulátor 700 mAh-s, az üzemidő pedig legfeljebb 4 nap. Az okosóra vízálló, ráadásul az NFC-chipnek köszönhetően mobil fizetésre is használható. Rendelkezik továbbá beépített hangszóróval, mikrofonnal, WiFi 802.11b/g/n- és Bluetooth 4.0LE-támogatással is.

Az LG Watch Urbane LTE operációs rendszere nem az Android Wear, hanem az LG Wearable Platform nevű szoftver, amelynek az alapját a webOS képezi és számos kommunikációs funkciót kínál. Az integrált PPG-szenzor miatt okostelefon nélkül is ellenőrizhetők a fitneszadatok. A gyártó egy külön alkalmazást is készített kifejezetten a túrázók, a kerékpárosok és a golfozók számára. Az új okosóra kapcsán az LG további részleteket alighanem a barcelonai Mobil Világkongresszuson fog elárulni. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy az LG Watch Urban LTE mennyibe fog kerülni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások