Azonosítja a hozzá­tartozókat egy új fehér bot

Azonosítja a hozzá­tartozókat egy új fehér bot

2015. május 13. 13:11, Szerda
Új funkcióval rendelkező fehér botot alkottak a vakok számára a Birminghami Egyetem hallgatói.

Az XploR nevű eszköz még könnyebbé teheti a vakok életét, hiszen lehetővé teszi, hogy az eddiginél sokkal könnyebben és biztosabban felismerjék a barátaikat és a közvetlen hozzátartozóikat. Az új fehér botba arcfelismerő funkciót integráltak és így képes akár 10 méter távolságból azonosítani az illető szüleit, más rokonait és közeli barátait. A közelben lévő hozzátartozókról az eszköz hangjelzéssel tájékoztatja a tulajdonosát.

A XploR nevű megoldást három diák, Steve Adigbo, Waheed Rafiq és Richard Howlett fejlesztette ki és a belsejében található egy SD-memóriakártya, amelyen az illető által ismert személyek digitális fotóit és biometriai adatait tárolják el. A beépített kamera a felvételek és az információk segítségével képes felismerni, ha valamelyik személy a közelben tartózkodik. Az eszköz a hangjelzés mellett vibrálás segítségével is tájékoztatja a vakokat. Az XploR emellett rendelkezik GPS-egységgel és Bluetooth-kapcsolattal, az utóbbi használata esetén fejhallgatón át zajlik a tájékoztatás. A különleges fehér botot az idén tesztelni fogják a Beacon Centre for the Blind munkatársai is.

Az elképzeléstől ugyanakkor nem volt mindenki elragadtatva. Helga Bachleitner, az Ausztriai Vakokat és Gyengénlátókat Segítő Közösség szóvivője szerint a fehér bot elsődleges célja az, hogy lehetővé tegye a vak emberek biztonságos és önálló mozgását, amely koncentrációt igényel. A különböző jelzések és információk, amelyek a haladás közben hatnak a vakokra, könnyen elvonhatják a figyelmüket és így kevésbé jelentenek segítséget.

Magyarországon a Net-Média Alapítvány egy vakok számára is használható útvonaltervező honlapot készített a Google térképére alapozva. A cégóriás szolgáltatása segítségével bárki megtervezheti autós vagy gyalogos útvonalát és a grafikonon megjelenő útvonalterv segítségével könnyebbé teheti közlekedését. A vaknavi.hu oldalon elérhető honlap az adatbázis segítségével szövegesen, akadálymentes formában írja le az útvonalat a vak felhasználók számára, akik így körülbelüli képet kaphatnak a számukra kevésbé vagy egyáltalán nem ismert útvonal elsajátításához.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások