The Pirate Bay - semmit sem bánt meg Fredrik Neij

The Pirate Bay - semmit sem bánt meg Fredrik Neij

2015. július 9. 14:08, Csütörtök
A fiatalember szerint megérte börtönbe vonulnia. A 10 hónapos internet nélküli élet nem igazán viselte meg.

Fredrik Neij és három társa, Peter Sunde, Svartholm Warg és Carl Lundström közösen alapították meg a The Pirate Bay nevű platformot. Neij nemrég szabadult 10 hónapos börtönbüntetéséből és kiemelte: semmit sem bánt meg, különösen annak tekintetében nem, hogy az oldal rendkívül sok embernek jelentett nagyon sokat.

A rácsok mögött töltött időszak egyébként nem volt túl megterhelő a számára, ugyanis a svéd büntetés-végrehajtási intézetben viszonylagos kényelemben teltek a napjai, még okostévéje is volt és játékkonzolokat is használhatott. USB-kulcsokon és MicroSD-kártyákon hozzáférhetett a különböző televíziós sorozatokhoz (Archer, Futurama, Firefly), zenét pedig a hordozható CD-lejátszója segítségével hallgatott. A zenei CD-ket a börtönben vásárolta meg. Ezzel kapcsolatban ironikusan megjegyezte, hogy alighanem ezek voltak az első zeneszámok, amelyeket az új évezredben legálisan szerzett meg.

Neij a leginkább azt tanulta meg a rácsok mögött, hogy mennyire függ napjainkban az ember az internettől. A világhálóhoz ugyanis nem férhetett hozzá, ez éppúgy tiltott tevékenységnek minősült, mint a számítógépek használata. Hangsúlyozta, hogy amikor valakinek hirtelen megszűnik az internetelérése és úgy kell eltöltenie a napjait, mint az 1990-es években, akkor tudja meg, hogy mindez mit jelent. Érdekes módon a vártnál sokkal kevésbé viselte meg a számítógép és az internet hiánya, az viszont zavarta, hogy nem fért hozzá gyorsan a különböző információkhoz. Neij időközben visszatért a családjához Thaiföldre.

Peter Sunde februárban azt nyilatkozta, hogy az internet egy központilag irányított látszatdemokráciává vált, amelyben az egyes személyek aligha vesznek részt. Szerinte ebben a világban egyetlen ország néhány konszernje ellenőrzi a világszerte használt online szolgáltatásokat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások