Megmentenék az utókornak Neil Armstrong űrruháját

Megmentenék az utókornak Neil Armstrong űrruháját

2015. július 25. 18:26, Szombat
A washingtoni Smithsonian Múzeum közösségi finanszírozású kampány keretében óvná meg a szkafandert.

A Smithsonian adományokat kért a történelmi ruha restaurálásához. A munkát a tervek szerint a holdra szállás 50. évfordulójára, 2019-re fejeznék be, az űrruhát akkor állítanák ki. A szkafandert jelenleg az intézmény egyik klimatizált raktárában őrzik, amely nincs megnyitva a látogatók előtt. Az űrruhákat számos dolognak ellenállnak, azonban kétségkívül nem úgy készültek, hogy évtizedeken át lehessen őket tárolni múzeumokban. Azért, hogy Neil Armstrong öltözete megmaradjon, mindenképpen szükség van a megfelelő restaurálásra.

A szkafandert teljesen digitalizálnák is, így a jövőben bárki az interneten keresztül is virtuális utazást tehet majd és megismerheti az űrhajózás korai szakaszának történeti relikviáit. 3D-nyomtatók segítségével eredeti méretben ki is lehet majd nyomtatni az egyes tárgyakat, például az űrhajósok által viselt kesztyűket. A kampányt támogatók az adományuknak megfelelő ellentételezést kapnak, például posztert, különleges jelvényt vagy más jutalmakat. Aki különösen nagylelkű és legalább 10 000 dollárt ad, az ellátogatva a Smithsonian laboratóriumába betekintést nyerhet a restaurátorok munkájába.


A kampány eredeti célkitűzése 500 000 dollár összegyűjtése volt, azonban már az első órákban 120 000 dollár jött össze, és mostanra a teljes összeg megvan. A Kickstarter szabályzata alapján ezt csak augusztus 19-ig kellett volna megszerezni, mert a Smithsonian csak ekkor kaphatja meg a pénzt. A restaurált űrruha az állandó Apollo-kiállítás részévé válhat. A tárlat része már az Apollo-11 kapszulája, amellyel Armstrong, Edwin Eugene "Buzz" Aldrin és Michael Collins a Holdhoz repült.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások