Elkészült az új kínai lézerfegyver 

Elkészült az új kínai lézerfegyver 

2015. november 30. 12:39, Hétfő
A drónok ellen szánt erősebb változatot már be is mutatták, ennek elődjét exportra szánják.

Még a hónap elején jelent meg a CCTV beszámolójában az új kínai lézerfegyver, amely az illetékesek elmondása szerint a teljesítmény terén jelent előrelépést az első verzióhoz képest. Mindkét fegyvert drónok ellen szánják, a nagyobb védelem jegyében.

Az adásban egy katonai bázison lefolytatott tesztről tettek említést, amelynek során a Low Altitude Guardian II (LAG II) névre hallgató lézer sikerrel célzott és semmisített meg különböző mozgó légi célpontokat. A fegyver elsődleges feladata éppen ez, vagyis a manapság divatos, akár katonai és terrorcélokra is alkalmazható drónok eltávolítása az égboltról, ezért is kap különös hangsúlyt a fegyver fejlesztése - az sem mellékes körülmény azonban, hogy az amerikai és a japán fél is kísérletezik saját megoldásaival.


A LAG II - amely természetesen jóval gyengébb a műholdak ellen szánt rendszereknél - méretében hasonló az amerikai tengerészgyalogságnak szánt Ground-Based Air Defense Directed Energy On-The-Move rendszerhez, ezért teherautók is mozgathatják, beleértve ebbe a toronyt, az azt védő kupolát, valamint a szükséges energiát szolgáltató egységeket. A kupola visszavonásakor elektro-optikai szenzorral méri be célpontját, de ráköthető külső radarrendszerekre is, hogy a jóval nagyobb sebességgel közlekedő objektumokat, így például a rakétákat is sikereken nyomon kövesse.

A közvetlen elődöt, a nem mozgatható LAG I rendszert (amely tavaly novemberben mutatkozott be és egy 10 kilowattos sugárral vadászik a kisebb drónokra) kifejezetten exportra szánják, ez utóbbi 2 kilométeren belül hatékony és természetesen jóval gyengébb utódjánál.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások