Kötelező kiegészítővé vált a VR-szemüveg

Kötelező kiegészítővé vált a VR-szemüveg

2016. február 22. 23:11, Hétfő
A most zajló barcelonai Mobil Világkiálíltáson a Samsung Gear VR után az LG is megjelent egy modellel, és a régóta ígért HTC Vive is bemutatásra került. A tartalmakról gömbkamerák gondoskodnak.

Mint az G5 csúcstelefon bejelentésénél leírtuk, az LG koncepciója a mobillal összeköthető kiegészítőkre épül, de ők a Samsunggal ellentétben nem annak a kijelzőjét használják, hanem saját OLED-paneleken alapuló Full HD felbontású kijelzőjén jeleníti meg a képeket. Ezáltal a cég 360 VR típusú virtuális valóság szemüvegének súlya mindössze 180 gramm. A kiegészítő Type USB-C porton keresztül köthető össze a kompatibilis mobillal.


Az LG 360 VR használatához szükség van egy Snapdragon 820 chippel ellátott okostelefonra, azaz jelenleg csak a G5 jó hozzá, ugyanakkor a gyártó nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a készülék később más mobilokkal is kompatibilis lesz. Az eszköz nem rendelkezik saját fejhallgatóval, csak két vezérlőgombbal. A fejhallgató egyaránt csatlakoztatható a virtuális valóság szemüveghez vagy az okostelefonhoz. Összehajtható, és képes 360 fokos képek és videók, valamint az összes Google Cardboard tartalom megjelenítésére. A 360 VR-t áprilistól lehet majd megvásárolni, azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyibe fog kerülni.


A barcelonai kiállításon szintén kiállították a HTC készülékét, mely ugyancsak áprilisban jelenhet meg. A cég virtuális valóság szemüvege jóval vaskosabb az előzőnél, 799 dollárba fog kerülni, február 29-től lehet előrendelni. A csomag része a virtuális valóság szemüveg mellett két VR-vezérlőegység, valamint az a két részből álló modul is, amely az adott helyiségben képes a mozgásokat követni. A csomagban két játék, a Job Simulator: The 2050 Archives és a Fantastic Contraption is helyet kapott.


A szemüveg kábel segítségével köthető össze a PC-vel, s szintén kábellel kapcsolódik hozzá a fejhallgató és a mikrofon. A rendszer működéséhez szükség van legalább nVidia Geforce GTX 970 vagy AMD Radeon 290 videokártyára. A HTC egyúttal jelezte, hogy később a VR-szemüveg elérhető lesz különböző videokártyákkal közösen is. A két támogatott mobil operációs rendszer között van az iOS és az Android. A HTC Vive támogat telefonálási funkciókat, így például lehetőség lesz válaszolni hívásokra, szöveges üzenetek ellenőrzésére, ráadásul úgy, hogy közben nem kell levenni a szemüveget vagy megállítani a játékot.


Legelőrébb a Samsung jár, melynek készüléke december óta már a hazai márkaboltokban is megvásárolható illetve tesztelhető, habár a tartalom nagyon szerény hozzá. Nem meglepő, hogy ők már egy lépéssel előrébb járnak, a dél-koreai konszern azt szeretné, ha a VR-megoldásaik elkülönülnének az okostelefonoktól. A Gear VR jelenleg úgy használható, hogy egy okostelefon szolgál kijelzőként, a jövőben azonban a gyártó eltávolodna ettől a konstrukciótól és azt szeretné, ha a VR-eszközök az okostelefonok nélkül is teljesen működőképesek lennének.


Koo Yun-mo, a Samsung Mobile virtuális valóság üzletért felelős menedzsere kijelentette, hogy eleinte azért szálltak be a virtuális valóság üzletbe, mert így akarták versenyképesebbé tenni az okostelefonjaikat. A virtuális valóság segítségével például bárki megmutathatja a lehetséges befektetőknek, hogy miként néz majd ki az az üzem, amely az adott pillanatban még csupán épül. A VR-rendszerek emellett alkalmazhatók az oktatásban és az egészségügyben is, például hasznosak lehetnek a tériszony kezelésében. Jelenleg arra összpontosítanak, hogy egy olyan virtuális valóságon alapuló ökorendszert készítsenek, amelyen minőségi videók érhetők el.


Hogy legyen is mit nézni ezekkel a nagyon dizájnos szemüvegekkel, arról mindkét dél-koreai cégóriás egy-egy 360 fokos gömbkamerával gondoskodik. Az LG 360 CAM egy kompakt, 360 fokos látószögű fényképezőgép, amelyet két, egyenként 13 megapixeles, 200 fokos nagylátószögű kamerával, 1200mAh-s akkumulátorral és 4GB belső memóriával szereltek fel, amit microSD kártyával is ki lehet egészíteni. Az eszköz manuális beállításokat is lehetővé tesz, 2K felbontású videókat készít, a három beépített mikrofonján keresztül pedig 5.1 térhatású hangfelvételt készít. Az elkészített felvételek feltölthetőek a Street View-ra és a YouTube360-ra, és a képek szintén visszanézhetőek az LG 360 VR eszközön, illetve minden olyan egyéb okostelefonon, amelyek képesek a 360 fokos tartalmak megjelenítésére.


A Samsung saját kamerája szintén kettős halszemoptikával van ellátva, amelyek mindegyikéhez egy-egy 15 megapixeles képérzékelő tartozik, így a felhasználók nagyfelbontású (3840x1920 képpontos), 360 fokos videókat vagy 30 megapixeles állóképeket készíthetnek. Lehetőség van 180 fokos széles látószögű videók és fényképek készítésére is, ha a felhasználó csak az egyik objektívet használja. A gömböcske f/2,0 rekesznyílású, nagy fényerejű objektívekkel rendelkezik, kialakítása révén pedig könnyen hordozható, így menet közben vagy beltérben is egyszerűen használható. Tartozik hozzá egy állvány is, a készített tartalmakat pedig okostelefonnal szinkronizálva már felvételkészítés közben is láthatjuk. A videó egyből feltölthető a netre, vagy megnézhető egy Gear VR készüléken. Hátránya, hogy csak az S7 és S7 edge, valamint az S6+, a Note 5, az S6 edge és az S6 modellekkel lesz kompatibilis. 2016 második negyedévében kerül forgalomba.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások