SpaceX: másodszor is sikerült a tengeri leszállás

SpaceX: másodszor is sikerült a tengeri leszállás

2016. május 9. 13:45, Hétfő
Mégpedig egy jóval magasabb pályáról, ami nem sok jóval kecsegtetett.

A SpaceX több hónapos megfeszített munka után, egy hónappal ezelőtt valósította meg a tengeren való leszállást, ami óriási eredménynek számított. Most sikerült megismételniük a nehéz cél elérését, mégpedig egy jóval magasabb pályáról, ami eredetileg kisebb eséllyel kecsegtette az illetékeseket.

A Falcon 9 rakéta ezúttal a japán JCSAT-14 műholdat repítette fel, most azonban egy jóval magasabb, geostacionárius pálya elérése volt az elsődleges célkitűzés, így a sikeres visszatéréssel kapcsolatos várakozásokat azzal igyekeztek tompítani, hogy a rakéta jóval nagyobb gyorsulásnak, ezt követően pedig - a visszatérés során - extrém hőhatásnak lesz kitéve. Maguk a cégvezetők sem sok reményt fűztek a sikeres leszálláshoz, ezt azonban európai idő szerint péntek hajnalban mégis sikerült megvalósítani, az első fokozat gond nélkül leszállt a drónhajóra, így készen áll a részletes vizsgálatokra.


A leszállás a videó 29. percében történik

Az élő adást a már megszokott hazafias jellegű üdvrivalgások kísérték, a magáncég rajongóiban és követőiben ugyanis nem kis nemzeti büszkeség rejtőzik. Érdemes megjegyezni, hogy a partoktól mintegy 320 kilométeres távolságra landoló első fokozat nem a múlt hónapban visszatért példány volt, annak újbóli felhasználását azonban továbbra is tervezik, míg az először sikeresen visszatért, a szárazföldre (a kiinduló pontként szolgáló Cape Canaveral légibázisra) tavaly decemberben leszálló rakétát pedig a cég főhadiszállásán állítanák ki).

A tengeri leszállás azért játszik jelentős szerepet, mert több küldetésben a rakéta nem tud elegendő üzemanyagot magával vinni ahhoz, hogy esélye legyen visszatérni a kiinduló pontra.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások