Számítógépes gyakorlással is képeznek majd katonákat Izraelben

Számítógépes gyakorlással is képeznek majd katonákat Izraelben

2016. július 8. 11:05, Péntek
A jövőben számítógépes gyakorlatokkal is képezi a harcoló egységek katonáit az izraeli hadsereg, mert ezzel csökkentik a későbbi harctéri traumák esélyét - értesült a Háárec című izraeli újság szerdán.

A tel-avivi egyetem kutatása szerint 70 százalékkal csökkent a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) nevű pszichés zavar előfordulásának esélye azoknál a katonáknál, akik előzőleg részt vettek egy egyszerű számítógépes kiképzésen. Mindössze tíz percig tart az adott számítógépes program futtatása, és egy hónapon belül négy alkalommal kell elvégezni. A katonáknak a program során egy egyszerű technikai feladatot kell megoldaniuk: meg kell nyomniuk a billentyűzeten a megfelelő gombot minden alkalommal, amikor egy bizonyos jel megjelenik a képernyőn.

A rutinszerű feladat elvégzése közben viszont agyuk egy másik része mással foglalkozik, mert közben a katonáknak semleges vagy negatív képeket: mérges arcot, sebesülteket kell nézniük a monitoron. A 2012-ben kezdődött kutatás során 800, harcoló alakulathoz került izraeli katona vett részt a számítógépes program használatában, és ők két évvel később a Gázai övezetet uraló radikális Hamász szervezet elleni hadműveletben ötven napig együtt harcoltak olyanokkal, akik korábban nem gyakorlatoztak a számítógéppel.


Négy hónappal a fegyverszünet után megvizsgálták, hogy mennyien szenvedtek a katonák közül a PTSD-től. A számítógépes kiképzésben korábban nem részesült katonák 7,8 százaléka, míg a stresszhatásokra a programmal felkészített katonáknak csak 2,6 százaléka szembesült a jelenséggel. A tel-avivi egyetem kutatóinak a Psychological Medicine című szaklapban megjelentetett eredményei szerint az efféle kiképzés megváltoztatja a harctéri traumatikus élmények feldolgozásának módját az agyban, és ezzel jelentősen csökkenti a PTSD megjelenésének valószínűségét.

"Minden egészséges ember folyamatosan figyeli a környezetében rá leselkedő veszélyeket. Amikor például az utcán megyünk, a figyelmünk egy részét mindig az ilyeneknek szenteljük, fenyegető arcoknak, hirtelen mozdulatoknak, gyorsan felénk közeledő autóknak" - magyarázta a jelenségről a Háárecnek a kísérleteket vezető Jaír Bar-Hajim professzor. "De a PTSD-ben szenvedőknél ennek a belső 'radarnak' az érzékenysége aránytalanul megnő a valóságos fenyegetésekhez képest" - hangsúlyozta. A tudós magyarázata szerint az előzőleg a veszélyekre a programmal fel nem készített katonák számára félelmetesebbnek tűntek a katonai helyzet fenyegetései, és utólag ezért fejlődtek ki náluk nagyobb valószínűséggel a pszichológiai betegség tünetei.

A hadsereg azt tervezi, hogy kiterjeszti a tudományos eredmények alapján az egyetem tudósai és a katonaság egészségügyi osztaga által közösen kifejlesztett számítógépes gyakorlatot, hogy ezentúl az összes szárazföldi harcoló egység minden katonája részt vegyen benne katonai kiképzése vége felé. Szintén tanulmányozza az eredmények hasznosítását a kutatást támogató amerikai hadsereg, amely ugyancsak a számítógépes felkészítés alkalmazását tervezi katonái számára.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások