Bármely emailbe betekinthet ezentúl a német szövetségi hírszerzés

Bármely emailbe betekinthet ezentúl a német szövetségi hírszerzés

2016. november 15. 21:29, Kedd
Az eddiginél sokkal kiszolgáltatottabbak lesznek a telekommunikációs társaságok és az internetszolgáltatók.

A Frankfurt am Mainban található internetcsomópont, a De-Cix üzemeltetői egyáltalán nem örülnek annak, hogy a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) a jövőben ellenőrizheti akár a teljes forgalmát is. Az új szabályozásnak köszönhetően a BND a jövőben akár naponta ellenőrizheti a németországi internetezők elektronikus leveleit, a közösségi platformokon nyilvánosságra hozott bejegyzéseiket és minden más adatforgalmukat.

A De-Cix jelenleg a világ legnagyobb adatcsere-csomópontjának számít és - más szolgáltatókhoz hasonlóan - teljesen új helyzetbe kerülhet. Klaus Landefeld, a De-Cix felügyelőtanácsi tagja kifejtette, hogy a BND teljesen új lehetőségeket kaphat a belföldi elektronikus adatforgalom ellenőrzésére. Mindez annak ellenére megvalósulhat, hogy a hivatal a Német Alkotmánybíróság álláspontja alapján ezt nem tehetné meg. Ezáltal naponta több ezer jogsértés történhet majd és nem lehet tudni, hogy a folyamat hová vezethet.

A De-Cix menedzsmentjében már felmerült az a kérdés, hogy egy hírszerző szolgálat mit keres egyáltalán egy belföldi adatcsere-csomóponton. A szakember hozzátette, hogy a BND - a belügyminisztérium utasítására - már körülbelül nyolc éve gyűjti az adatokat. A fájlok két módon másolhatók le: vagy közvetlenül a De-Cix számítógépeiről vagy az optikai kábelekről. A De-Cix-Management GmbH keresetet nyújtott be a Szövetségi Közigazgatási Bíróságon, mert úgy véli, hogy sérülnek az ügyfelei jogai. A szövetségi belügyminisztérium december elejéig reagálhat a beadványra.

A korábbi helyzethez képest a fő változás az, hogy a BND-nek eddig bármilyen hozzáférés előtt engedélyt kellett szereznie egy bizottságtól és meg kellett indokolnia a kérését. Amennyiben megkapta az engedélyt, akkor három hónapig ellenőrizhetett egy vezetéket, az új törvénynél ez az időszak már legfeljebb 9 hónap lehet. Emellett a jogszabály lehetővé teszi akár a távközlési és internetes cégek teljes hálózatának ellenőrzését is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások