Az EU szabályozhatja az egészségügyi szoftverek piacát

Az EU szabályozhatja az egészségügyi szoftverek piacát

2016. november 12. 07:14, Szombat
A terület jelenleg nincsen szabályozva, de ez a közeljövőben változhat.

Az egészségügyi programok számára hamarosan egységes európai minőségi és adatvédelmi szabványokat dolgozhat ki az Európai Unió - ez derült ki a német szövetségi egészségügyi minisztérium által a Zöldek parlamenti frakciójának küldött válaszból, amely a Handelsblatt birtokába került. Az Európai Bizottság egyrészt azt akarja elérni, hogy az egészségügyi szoftverek fejlesztői betartsák az adatvédelmi előírásokat, másrészt jelenleg is zajlik az ilyen alkalmazások megítélését segítő minőségi követelmények kidolgozása. Ez utóbbi 2017-ig fejeződik be. Az, hogy ezenkívül szükség lesz-e szabványokra, az úgynevezett e-egészségügyi kezdeményezés keretében derül majd ki.

Jelenleg világszerte több mint 100 000 egészségügyi alkalmazás található. Hermann Gröhe szövetségi egészségügyi miniszter éppen ezért úgy vélte, hogy világos minőségi és biztonsági szabványokra van szükség mind a betegek, mind az orvosok és a gyártók számára. Fontos például annak felismerése, hogy nem minden program alkalmas az egészségügyi használatra. Ezenkívül az adatvédelem kérdése sem kerülhető meg, hiszen az eszközök által gyűjtött személyes információkat gyakran külföldön tárolják.

Renate Künast, a Zöldek parlamenti képviselője és a parlament jogi bizottságának elnöke azt vetette a szövetségi kormány szemére, hogy nem rendelkezik olyan megfelelő stratégiával, amelynek a segítségével képes lenne reagálni a digitális egészségügyi szolgáltatási piac gyors fejlődésére. A politikus rámutatott, hogy az egészségügyi adatok kezelésével kapcsolatos konkrét szabályozási tervek kidolgozása helyett csupán az elektronikus egészségügyi kezdeményezés meghirdetésére került sor. Ez utóbbi az Európai Unióra és a gyártók önkéntes felelősségvállalására épít, mindez pedig elfogadhatatlan. Künast azt követelte a kabinettől, hogy az egészségügyi programok legyenek átláthatóak, biztonságosak és minőségiek. Emellett az is fontos, hogy a felhasználók megőrizzék az adataik feletti ellenőrzést.

Konstantin von Notz, a Zöldek frakcióvezetője hozzátette, hogy ha nincsen megfelelő szabályozás, akkor az károsan hathat a gazdaságra nézve is. Sajnos a kormány a mai napig a digitalizálás tekintetében az események után halad.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások