Pendrive HIV-gyorstesztekhez

Pendrive HIV-gyorstesztekhez

2016. november 18. 08:48, Péntek
Az eszköz megkönnyítheti a betegek számára a saját kezelésük ellenőrzését.

Brit kutatók olyan USB-kulcsot fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi egy HIV-gyorsteszt lefuttatását. Egyetlen csepp vér segítségével mindössze 30 perc alatt elvégezhető egy vizsgálat és megállapítható, hogy az éppen alkalmazott kezelés hatékony-e és ha igen mennyire. A megoldás azokban a távoli vagy fejlődő régiókban lehet hasznos, ahol eddig problémát jelentett a laboratóriumi tesztek lefuttatása.

Graham Cooke, az Imperial College London (ICL) munkatársa közölte, hogy az ellenőrzés meghatározó része a HIV-kezelés sikerességének. Eddig egy teszt elvégzéséhez viszonylag bonyolult eszközökre volt szükség, ráadásul az eredmények kiértékelésére is több napot várni kellett. A szakember kiemelte, hogy sikerült egy fénymásoló méretű berendezés funkcióit egy USB-kulcsba integrálni. A fejlesztésben az ICL mellett a DNAe nevű biotechnológiai vállalat vett részt. Az alkalmazott tesztek eredményeit egy szoftver értékeli ki. Az új megoldást 991 vérminta segítségével tesztelték és az eredmény átlagosan 20,8 perc után volt elérhető, a pontosság pedig 95 százalékos volt.


Az USB-kulcs főleg Afrikában jelenthet nagy segítséget, hiszen ők sokszor nem tudnak eljutni laboratóriumokba. Persze az eszköz nem csupán a HIV-kezelések ellenőrzésében lehet hasznos, hanem a fertőzések korai felismerésében is, ami szintén rendkívül fontos a hosszú távú terápiás sikerekben. A kutatók már vizsgálják azt, hogy a készülék mennyire lehet hatékony például a hepatitisz és más fertőzések, illetve betegségek felismerésére.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások