A digitális pénzügyi cégek felé nyit Svájc

A digitális pénzügyi cégek felé nyit Svájc

2017. február 4. 16:17, Szombat
Az alpesi országban a jövőben a digitális pénzügyi szolgáltatásokra sokkal enyhébb szabályok vonatkozhatnak majd.

A pénzügyi IT-vállalkozások (fintech) többsége olyan alkalmazásokat fejleszt, amelyek a mobil fizetésekhez és a virtuális értékek regisztrálására alkalmazhatók. A megoldások egyúttal lehetővé teszik az online fizetőeszközökkel kapcsolatos szolgáltatások használatát, valamint a közösségi finanszírozású platformok létrehozását is. Svájc e programok és az azokat készítő társaságok számára könnyítené meg a piacra való belépést. A svájci szövetségi tanács elkészítette a tervezetét, amellyel a jelenlegi jogszabályokat módosítaná. A testület egyúttal meghirdette a csomag nyilvános vitáját is, amely május 8-ig tart.

Az egyik fő változtatás az lesz, hogy sok fintech-startup gyűjt pénzt projektjei finanszírozására. Eddig ezek az összegek a banktörvény hatálya alá tartoztak és a vállalatoknak szükségük volt a Finma nevű svájci pénzügyi felügyelet engedélyére. A banki engedélyekhez azonban komoly követelményeknek kellett megfelelniük, holott erre sok esetben nem is lett volna szükség. A szövetségi tanács úgy döntött, hogy megnöveli enyhít a szabályozáson és létrehoz egy különleges fintech-licencet.

Fontos változás az is, hogy ha egy startup csak azért tárol összegeket a folyószámláján, hogy azok segítségével bonyolítsa az ügyfeleivel való üzleteit, akkor azok könnyített besorolás alá tartoznak majd a jövőben. A Finma viszont közölte, hogy ezen üzletek lebonyolítására a cégeknek legfeljebb hét napjuk lesz. A közösségi finanszírozású platformok esetében ez az időtartam 60 nap lesz.


Újdonság az is, hogy míg ma egy pénzügyi szolgáltató külön bankengedély nélkül legfeljebb 20 személytől vehet át összegeket, addig a jövőben korlátlan számú személy esetében lesz erre lehetősége. Az egyetlen kitétel, hogy az összegyűjtött pénz nem haladhatja meg az 1 millió svájci frankot, eddig az összeghatárig a pénzgyűjtés nem számít majd üzleti alapú tevékenységnek. Ez a szabályozás lehetővé teszi a vállalkozásoknak, hogy kipróbálják az üzleti modelljüket azelőtt, hogy még több támogatást gyűjtenének össze.

A Fintech-licenc egy új kategória lesz és azok a piaci szereplők kérvényezhetik majd, amelyek maximum 100 millió svájci frankot szeretnének összeszedni. Miután a klasszikus banküzlethez képest némileg kisebb a kockázat, ezért az ellenőrzések is kevésbé szigorúak lesznek. A minimális tőke meghatározása ugyanakkor még várat magára, a terv az, hogy az 300 000 svájci frank legyen. Emellett biztosítani fogják, hogy a startupok egyes eseteken és bizonyos üzleti modellek esetén átléphessék a megszabott összeghatárt.

A lazább szabályozás azonban egyáltalán nem fogja azt jelenteni, hogy a cégeket nem ellenőrzik majd. A terrorizmus és a pénzmosás elleni harcot nagyon is komolyan veszi az alpesi ország, Svájc szigorúan figyelemmel fogja kísérni a fintech-tevékenységeket és ha kell, közbelép. A szövetségi tanács pedig felügyeli a folyamatokat és szükség esetén azonnal módosítja a törvényeket, ezáltal alkalmazkodva a technológiai fejlődéshez. A kialakuló dinamikus fintech-rendszer növelheti a svájci pénzügyi ágazat erejét, befolyását és erősítheti a versenyképességét.

A svájci kormány több esélyt, mint kockázatot lát a digitalizálásban, ezért más téren is így cselekszik, például az Uber keretek közé szorítása helyett a taxisok szabályozását egyszerűsíti. A pénzügyi piacon egyébként már tavaly novemberben megkezdődtek az előkészületei az innovációbarát keretfeltételek kialakításának. Fejlesztenék a technikai infrastruktúrát, rugalmasabbá tennék a munkaerőpiacot, növelnék a jogbiztonságot, s lehetővé tennék a jobban képzett munkaerő foglalkoztatását.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások