Fájlcserélőket rászedő jogi céget ítéltek el

Fájlcserélőket rászedő jogi céget ítéltek el

2017. március 9. 22:26, Csütörtök
Az ügyvédi iroda lépre csalta a felhasználókat, hogy megzsarolhassa őket.

Egy bírósági eljárás során - egy egyezség keretében - John Steele, a Prenda Law nevű jogi cég vezető ügyvédje bűnösnek vallotta magát e-mailes és online csalás, valamint pénzmosással kapcsolatos összeesküvés vádjában. Ezzel egy olyan ügy végére sikerült pontot tenni, amely évek óta húzódott. A Prenda Law az elmúlt években meglehetősen kétes hírnevet szerzett a különböző machinációi miatt.

A vállalatot többek között azzal vádolták meg, hogy 2011 áprilisa óta saját torrentfájlokat töltött fel a The Pirate Bay rendszerébe azért, hogy így csalja lépre a felhasználókat, akiket később aztán szerzői jogsértés miatt perelt be. Az eljárásban kiderült, hogy a Prenda Law csak a pornográf csalifájljainak köszönhetően több mint 6 millió dolláros bevételre tett szert. Steele elismerte, hogy ő és az üzleti partnere, Paul Hansmeier számos vállalkozást hozott létre azért, hogy így jusson hozzá a pornófilmek szerzői jogaihoz. Az alkotásokat részben ők készítették, majd a The Pirate Bay rendszerébe töltötték fel, hogy az embereket rávegyék e művek letöltésére. A per során a The Pirate Bay működtetőit tanúként idézték be.

Steele és Hansmeier "zsarolási taktikákat" alkalmaztak azért, hogy az áldozataikat telefonon és e-mailben pénzügyi csőddel és nyilvános megaláztatással fenyegethessék meg, ha azok nem fizetik ki a követelt összegeket (3000 dollárt). Azt állították, hogy az érintettek így elkerülhetik a szerzői jogsértési pert. Egyelőre nem született döntés a két férfi konkrét büntetéséről, a vádpontok alapján akár 40 év börtönt is kaphatnak, a beismerő vallomás viszont némi enyhítést jelenthet. Hansmeier a tavalyi év végén elveszítette az ügyvédi engedélyét.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások