Operációs rendszert fejleszt okosórákhoz a Swatch

Operációs rendszert fejleszt okosórákhoz a Swatch

2017. március 21. 13:48, Kedd
A svájci óragyártó nincs teljesen megelégedve az Android Wearrel.

Nick Hayek, a Swatch első embere bejelentette, hogy a társaság saját operációs rendszert készít kifejezetten okosórákhoz és az új szoftver az Android Wear, a Tizen és a Watch OS alternatívája lehet. A megoldástól az üzemidő növelését és a felhasználói adatok eddiginél jobb védelmét várják, emellett nem lesz szükség állandó frissítésekre sem.

A szoftver lehetővé teszi majd a kapcsolatot hálózatba kötött objektumokkal és viselhető termékekkel. Az új operációs rendszer a Tissot egyik modelljén fog bemutatkozni 2018 végén. A Tissot egyike a Swatch csoport 18 óramárkájának, amelyek között ott van az Omega, a Longines és a Rado is. További részleteket a menedzser egyelőre nem akart elárulni. A Bloomberg közölte, hogy az új fejlesztés később más óragyártók számára is elérhetővé válik és a Swatch szakemberei a Centre Suisse d'Electronique et de Microtechnique (CSEM) munkatársaival közösen készítik el.


Hayek kiemelte, hogy eddig 100 megkeresés érkezett hozzájuk más gyártóktól, amelyek fele a Szilícium-völgyben található és amelyek általában kis startupok. Ezek a vállalkozások rugalmas nyílt forráskódú rendszereket keresnek és sem az Android Weart, sem a Watch OS-t nem akarják alkalmazni. A Swatch első embere kifejtette, hogy nem tervezik szoftverük ipari szabvánnyá tételét, veszélyesnek tartják ugyanis, ha mindenki csak egy vagy két meghatározó operációs rendszertől függ. Hozzátette, hogy Svájcban sok tapasztalatuk van azzal kapcsolatban, hogy olyan dolgokat fejlesszenek ki, amelyek kisebbek, kevesebb energiát fogyasztanak, függetlenek, költséghatékonyak és kis méretű tárgyakba illeszthetők.

Ben Wood, a CCS Insight elemzője azt hangsúlyozta, hogy az új megoldásnak el kell terjednie ahhoz, hogy vonzó legyen egyéb fejlesztők számára is. Francisco Jeronimo, az IDC elemzője mindezt azzal egészítette ki, hogy a Swatch hatalmas feladat előtt áll, de mindenképpen profitálhat abból, hogy a felhasználók a fiatal okosóra-piacon még nem igazán kötelezték el magukat egy bizonyos kezelőfelület mellett.

Hayek 2015 augusztusában azt nyilatkozta, hogy a részükről nagyon tudatos stratégiai döntés volt, hogy nem akartak csuklóra szerelhető számítógépet gyártani. Ezek a mindent tudó eszközök annyi áramot fogyasztanak, hogy 24 órát sem bírnak ki egyetlen feltöltéssel, emellett a felhasználó elveszíti az ellenőrzést az adatai felett. Ő például nem akarja, hogy a vérnyomás- vagy a vércukorszint értékei felhőkörnyezetbe vagy a Szilícium-völgy egyik szerverére kerüljenek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások