Összekötné az emberi agyat a számítógéppel Elon Musk

Összekötné az emberi agyat a számítógéppel Elon Musk

2017. március 29. 11:28, Szerda
A menedzser egy új vállalkozást is létrehozott a terület kutatására.

Elon Musk, a Tesla autógyártó és a SpaceX űrkutatási cég vezetője tavaly egy konferencián beszélt először arról, hogy az emberi agyat közvetlenül össze akarja kapcsolni a számítógéppel és ez egy fontos jövőbeli technológia lehet. Az üzletember azt az álláspontot képviselte, hogy egy ilyen megoldásnak köszönhetően az emberek lépést tarthatnának a mesterséges intelligenciával. Akkor ez a felvetés egy excentrikus milliárdos fantazmagóriájának tűnt, de mostanra kiderült, hogy Musk új vállalata valóban ezen a területen dolgozik.

A The Wall Street Journal arról számolt be, hogy a menedzser és munkatársai azt vizsgálják, hogy miképpen lehet összekötni az emberi agyat és a számítógépet. Az üzletember létrehozta a Neuralink nevű társaságot, amely a kapcsolathoz szükséges megfelelő elektródákat akarja kifejleszteni.

A milliárdos tavaly még "az emberi agykéreghez kapcsolódó közvetlen interfészről" beszélt. A Neuralinket alapító csapat egyik tagja megerősítette, hogy a projektben valóban részt vesz Elon Musk is, ugyanakkor a vállalkozás még "embrió" szakaszban van. A céget tavaly júliusban jegyezték be Kaliforniában kifejezetten egészségügyi kutatási célokra. Felmerült, hogy a vállalatba befektet Peter Thiel milliárdos is, akivel Musk még közösen megalapította a PayPalt és aki Donald Trump elnök támogatójának számít.

A végső cél egy koponyán belüli chip vagy hasonló elektronikus eszköz, mely javítja a memóriánkat vagy akár felgyorsítja a másokkal történő kommunikációt. Persze jelenleg mindez lehetetlen, csak egy a sci-fi regényekből származó álom. Az agyra kötött elektródák jelenleg még csak a Parkinson-kór és az epilepszia okozta hatások csökkentésére képesek, de ezek is éppen hogy csak átlépték a kisérleti fázist. Az aggyal való munka olyannyira nehéz és veszélyes, hogy még a világ vezető kutatói is elismerik, hogy nincsenek meg sem a szükséges eszközeink, sem a tudásunk a szerv működéséről, és nem tudjuk baj esetén hogyan kellene kijavítani azt.

Tehát az egészséges agy fejlesztése még nagyon messze van, mert a koponyán belüli beavatkozások extrém veszélyesek, és általában csak utolsó lehetőségként merül fel az alkalmazásuk. Súlyos betegség nélkül a közeljövőben biztosan nem lesz senkiben "agychip". Musk abban reménykedik, ha elég pénz és tehetséges elme érkezik a területre, akkor olyan áttörés érhető el, ami a hagyományos kutatóintézeteknek még évekbe telne.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások