Napster: mi a megoldás?

Napster: mi a megoldás?

2000. szeptember 3. 12:48, Vasárnap
A Napster forradalom új technológiai lehetősége, az úgynevezett ujjlenyomatokban, vagy vízjelekben rejlik.

A Napster bezárásáról szóló döntés szerint a cégnek fel kell hagynia a jogvédelem alatt álló szerzemények terjesztésével. Ha nem tudják kiszűrni ezeket a zenéket a szolgáltatásból, be kell zárni az egész rendszert. A Napster kapott úgyan haladékot, de kétségbeesett, mert szinte lehetetlen megszűrni a rendszert. Egyesek szerint a Napster egy szörnyet keltett életre, amit most nekik kell megnevelni, vagy elpusztítani.

De mi a megoldás?
Néhány vállalkozás azt javasolta a Napster-nek, hogy használjanak vízjeleket. Amely fájl tartalmaz ilyet, azt ki kell szűrni a rendszerből. A technológiai egyetlen problémája, hogy csak az új fájlokat, dalokat érinti. A régiekkel ugyanúgy lehetne csereberélni.

Talán a megoldás az úgynevezett digitális-ujjlenyomat. Az ujjlenyomatok segítségével megbízhatóan lehet azonosítani a dalokat. A lényege az, hogy minden számnak vannak olyan egyedi pontjai, ami alapján biztonsággal azonosítható. Már régóta használják ezt a technológiát azok a cégek, akik számolják, hogy egy számot hányszor játszottak le a rádióban. A program képes az emberi fülhöz, agyhoz hasonlóan megállapítani, hogy két dal ugyanaz-e, így a tiltólistán tárolt számokat összevethetnék a rendszeren találhatóakkal, ami lehetővé tenné a kiszűrést.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások