A bitcoin inkább szerencsejáték, mint pénz

A bitcoin inkább szerencsejáték, mint pénz

2017. december 21. 10:29, Csütörtök
A virtuális fizetőeszköz kapcsán sokan szigorúbb szabályozást sürgetnek, hogy védjék a befektetőket vagy megnehezítsék a bűnözők dolgát, míg mások a pénzügyi stabilitás vagy az innováció visszaszorítása miatt aggódnak elsősorban.

Vasárnap óta a világ legnagyobb határidős kereskedéssel foglalkozó tőzsdéjén, a CME-n is elérhetővé vált a bitcoin. Az ilyen tőzsdéken - ellentétben a hagyományosakkal - hétvégén nincs forgalom. Ráadásul a Nasdaq technológiai tőzsde és a DAX is elgondolkodott a bitcoinnal való kereskedés bevezetésén, s bár mindez nyilván a távoli jövőben valósul csak meg, ha megvalósul egyáltalán, azért komoly jelzés, hogy már a pénzügyi szektor sem hagyhatja figyelmen kívül a virtuális fizetőeszköz népszerűségét. Ez még tovább fűtheti a már így is nagyon forró piacot, pedig a bitcoin árfolyamának villámgyors emelkedése nagyon súlyos helyzetet állított elő: az esetleges kipukkadását a többi pénzügyi termék is meg fogja érezni.

A virtuális fizetőeszközök piaca nincsen szabályozva, így az azokba való befektetés és kockázat minimalizálása nem az állam dolga, hanem az egyes személyek felelőssége. A digitális pénz árfolyama tegnap már meghaladta a 20 000 dollárt. A Wall Street Journal által megkérdezett 53 közgazdászból 51 fenntarthatatlannak látja ezt a szintet.

Lars Rohde, a Dán Nemzeti Bank első embere szerint a bitcoin kezd olyan lenni, mint a tulipán, amely az 1600-as években, Hollandia aranykorszakában spekulációs tényező lett. Abban az időszakban a tulipán ára elszabadult és amikor a lufi kidurrant, akkor nagyon sokan elveszítették a befektetett pénzüket vagy akár az egész vagyonukat. A bitcoin most egy ugyanilyen irányítatlan buborékká vált. A pénzügyi vezető óvatosságra intette az embereket a virtuális fizetőeszköz kapcsán, és a DR rádióadónak kijelentette, hogy extrém veszélyes lett a digitális pénzbe fektetni. Kiemelte, hogy amennyiben valaki úgy dönt, hogy figyelmen kívül hagyja ezt a figyelmeztetést, akkor a veszteségeivel magára fog maradni. A szakember a befektetőknek pedig azt üzenete, hogy ha rosszul járnak, akkor majd ne jöjjenek és panaszkodjanak, hogy nem figyelmeztették őket.


Egy napon belül is 15-20 százalékot, azaz ezer dollárokat változik az árfolyam

Abban a piac szereplői ugyanakkor egyetértenek, hogy szükség van szigorúbb szabályokra a virtuális fizetőeszközök kereskedelmében. Vasárnap Bruno La Maire francia pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy országa azt fogja javasolni a G20-as államoknak, hogy vitassák meg a bitcoin jövőbeli szabályozását. Emellett az Európai Unió tagországai és törvényhozói a múlt héten szigorúbb szabályokat fogadtak el a bitcoinnal és más virtuális pénzekkel kereskedő platformokkal kapcsolatban a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozására. Timo Emden, a DailyFX brókercég vezetője kijelentette, hogy a kibertőzsdéket és a digitális pénzeket fenyegető szabályozások - a terrorfinanszírozások és a pénzmosás visszaszorítására - már nem jelentenek a vásárlást akadályozó tényezőket.

Sven Giegold pénzügyi szakértő, a Zöldek európai parlamenti szóvivője közölte, hogy a bitcoin a gazdasági bűnözés elleni küzdelem szempontjából kevésbé aggasztó, mint a készpénz. Úgy véli, ezek a digitális pénzek érdekes technikai fejlesztések, éppen ezért nem kellene őket agyonszabályozni. Sven Giegold leszögezte, hogy ha minden tranzakció annyira átlátható lenne, mint a bitcoin, akkor nem lenne miért aggódni, hiszen a bitcoin esetében a digitális főkönyv miatt minden BTC-átutalás követhető. Más politikusok szintén arra hívták fel a figyelmet, hogy a nem megfelelő vagy túlzott szabályozással komoly lehetőség veszhet el.

Frank Schäffler pénzügyi szakértő azt emelte ki, hogy a BaFin pénzügyi felügyelet nem döntött a kérdésben és egy vállalat számára az a legrosszabb dolog, ha egy illetékes hivatal nem tesz semmit. A politikus hozzátette, hogy voltak olyan innovatív vállalkozások, amelyek emiatt Máltára költöztek, mert ott más a helyzet: sokkal gyorsabban kapnak meg engedélyeket és a szolgáltatásaikat egész Európában kínálhatják.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások