Apple - saját processzorok jöhetnek a Mac számító­gépekben?

Apple - saját processzorok jöhetnek a Mac számító­gépekben?

2018. április 5. 08:18, Csütörtök
A kaliforniai cég saját fejlesztésű processzorai 2020-tól érkezhetnek.

Az Apple a Mac számítógépeiben évtizedek óta az Intel CPU-it, míg az iPhone és az iPad készülékeiben a saját fejlesztésű processzorait használja. Az utóbbiakat az ARM brit társaság tervezte. A Bloomberg gazdasági hírügynökség azt írta, hogy a termékeket a Mac számítógépekbe építhetik be. A projekt kódneve Kalamata és jelenleg még korai szakaszban van. A távlati cél az, hogy az Apple különböző eszközeit még szorosabban összekössék egymással. Ezt szolgálná az is, hogy az iPhone készülékeken futtatható alkalmazások a közeljövőben elérhetővé válhatnak a Mac számítógépeken is. Ennek a projektnek a kódneve Marcipán. Az Apple - szokásához híven - nem kommentálta a kiszivárgott információkat.

A hír megjelenése után az Intel részvényei 6,4 százalékkal gyengültek, de a legnagyobb gyengülés 9,2 százalékos volt. Amennyiben a gyártó az Apple-t is elveszítené az ügyfelei közül, akkor az a bevételek szempontjából nem lenne komoly csapás, mert a Mac számítógépek csak a vállalat bevételeinek az 5 százalékát teszik ki. Az imázsveszteség viszont sokkal nagyobb lenne. Kérdéses ugyanakkor, hogy a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) vagy a Samsung Electronics, amelyek eddig az Apple chipjeit készítették, képesek lennének-e a jövőben is biztosítani a megfelelő gyártókapacitást és színvonalat a társaság számára.

Amennyiben az óriáscég egy új architektúrára váltana át, akkor az új hardverekhez minden szoftvert - az operációs rendszerektől az alkalmazásokig - át kellene programozni. Az Intel korábban kiszorult az okostelefonok és a táblagépek piacáról. Érdekesség, hogy már most az Apple tervezi saját processzorait, a neurális chipjét (az arc-, a kép- és a beszédfelismerési funkciókhoz) és a gépi tanulási algoritmusokat. Szintén az óriáscég készíti saját ujjlenyomat- és hálózati chipjeit, amelyeket többek között az AirPod termékekben is alkalmaz és amelyekkel más termékeit kötheti össze a vezeték nélküli fejhallgatóval.

Tavaly februárban az szivárgott ki, hogy az Apple ARM-alapú chipet fejleszt, amely a gyártó notebookjaiban lévő bizonyos funkciók, például a Power Nap energiatakarékos üzemmód vezérlését veheti át. Ezt a feladatot eddig az Intel processzorai végezték. Ezt követően ismertté vált, hogy a vállalat mesterséges intelligencia chipet is készít, amelynek a neve Apple Neural Engine lesz és olyan feladatok elvégzéséért felelhet majd, amelyekhez eddig emberi intelligenciára volt szükség. 2017 decemberében pedig az derült ki, hogy a társaság egy saját energiamenedzselési chipet is meg akar alkotni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások