Akár betekinthetnek majd a dolgozók a főnökeik leveleibe

Akár betekinthetnek majd a dolgozók a főnökeik leveleibe

2018. május 6. 11:28, Vasárnap
De csak ha az róluk szóló információkat tartalmaz. Az új lehetőséggel május végétől élhetnek majd a felhasználók.

A 2018. május 25-től hatályba lépő új európai uniós adatvédelmi irányelv lehetővé teszi a munkavállalóknak, hogy az eddiginél sokkal könnyebben juthassanak majd hozzá a velük kapcsolatos adatokhoz, akkor is, ha azok például a feletteseik elektronikus leveleiben vannak - minderre a The Guardian világított rá.

Az új irányelv mindenekelőtt a fogyasztók jogait erősíti, különösen a vállalatoknál tárolt adatok tekintetében. A rendeletnek köszönhetően az alkalmazottak megtudhatják többek között, hogy a munkaadóik milyen információkat gyűjtenek róluk, betekinthetnek a velük kapcsolatos e-mailekbe és más dokumentumokba, láthatják a biztonsági kamerák felvételeit, beleolvashatnak az ajtókban elhelyezett biztonsági chipek protokolljaiba vagy tanulmányozhatják a telefonrendszerek feljegyzéseit. Mindez konkrétan azt jelenti, hogy ha valaki azt gyanítja, hogy például a főnökei elektronikus levelekben tárgyalták ki, akkor betekinthet ezekbe az üzenetekbe. Ehhez azonban az illetőnek ki kell töltenie a megfelelő dokumentumot.

Különbséget jelent az eddigi szabályozáshoz képest, hogy eddig 40 napon belül kellett teljesíteni az információk bemutatását, ez az idő a jövőben maximum 30 napra rövidül le. Amelyik társaság nem teljesíti a kéréseket, az nagyon komoly büntetéseket kaphat.

A Der Standard felhívta a figyelmet arra is, hogy a munkáltató ragaszkodhat ahhoz, hogy az információkérés a lehető legpontosabb legyen. Ez biztosíthatja azt, hogy a kért adatok azonosítására és átadására irányuló erőfeszítések minimálisak legyenek. Ezenkívül léteznek aktuális menedzsment-intézkedések és üzleti titkok, amelyek esetében nem alkalmazhatók az információkikérések.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások