Ismét az EU előtt támadja a Google-t a Yelp

Ismét az EU előtt támadja a Google-t a Yelp

2018. május 27. 11:57, Vasárnap
Az amerikai platform új érvekkel egészítette ki a korábbi beadványát.

Az ügy előzménye, hogy az Európai Bizottságnak nem tetszett a Google ár-összehasonlító alkalmazása, ezért 2015 áprilisában vizsgálatot indított a vállalat ellen. Később ismertté vált, hogy az eljárás 19 cég panaszaira épült. A listán megtalálható volt a Microsoft, az 1plusV, a Foundem, a német újságkiadók két szövetsége (VDZ és BDZV), az Euro-Cities, a Hot Maps, a Streetmao, az nnpt.it, az Eflvoetball, a Twenga, a Yelp, az Expedia, az Odigeo, a TripAdvisor, a Nextag, a Guenstiger.de, az Axel Springer kiadó, a Visual-Meta, az Icomp és a Moneysupermarket.com. A Yelp akkor úgy vélte, hogy az eljárás valódi mozgatói a Google amerikai vetélytársai. Az Európai Bizottság 2017 júniusában zárta le a vizsgálatot és úgy döntött, hogy 2,42 milliárd eurós bírsággal sújtja a Google-t, mert álláspontja alapján az jogsértő módon előnyt biztosított saját ár-összehasonlító szolgáltatásának és visszaélt keresője erőfölényével. A vállalat azzal a javaslattal állt elő, hogy az érintett részlegét kiszervezné és a jövőben önálló egységként működtetné.

A Yelp bejelentette, hogy az évekkel ezelőtt az Európai Unióhoz benyújtott keresetét frissítette és ismét beterjesztette. A platform a dokumentum elkészítésekor figyelembe vette az Európai Bizottság tavaly nyári döntését is. A Yelp többek között azzal vádolta meg a Google-t, hogy a saját szolgáltatásait előnyben részesíti a konkurens ajánlatokkal szemben és a Google Local Search információi jelennek meg a keresési eredmények elején. Az anyagot Margrethe Vestager, az Európai Unió illetékes biztosa kapta meg.

Jeremy Stoppelman, a Yelp társalapítója azt nyilatkozta, hogy a Google a pozícióját potenciálisan fenyegető vetélytársakat egyszerűen eltünteti. Ha ma kezdené a tevékenységét, akkor nem hozhatná létre a Yelpet, mert ezt a webes konszern nem tenné lehetővé. A Google eddig még nem kommentálta a hírt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások