Kitört az árháború az AMD és az Intel között

Kitört az árháború az AMD és az Intel között

2000. október 17. 18:25, Kedd
Az Intel Corp. és legnagyobb riválisa az AMD egyfajta árháborúba kezdtek és céljuk az amerikai és az európai piacok uralma.

Ez nem jött jókor az Intelnek, ugyanis a chipgyártó óriás az idén 6 milliárd dollárt költ a kutatásokra, ami 71 százalékos növekedést jelent a múlt évhez képest. Ehhez jön még a folyamatos versenyhelyzet az AMD-vel, akinek most először van hasonló hanem jobb teljesítményű processzora.

Az AMD a múlt héten közzé tett jelentések szerint meghaladta tervezett bevételét és szintén jelentősen csökkentette zászlóshajójának az Athlonnak az árát.

"Az Intel legnagyobb problémája, hogy nincs hozzászokva ehhez a versenyhelyzethez." -mondta Drew Peck az SG Owen & Co. munkatársa, aki már hat hónappal ezelőtt megjósolta az árháborút.

A kaliforniai Intel várhatóan a héten teszi közzé eddigi eredményeit. Elemzők szerint a nyereség 38 cent lesz részvényenként. Az Intel már szeptemberben figyelmeztetett, hogy csökkeni fognak az eladások, ezzel szemben más chipgyártók, mint pl. a PMC-Sierra Corp. vagy a Dallas Semiconductor Corp. stabil eredményeket tudhatnak magukénak.

A október közepére remélt nagyobb eladások meghiúsulni látszanak, így valószínű, hogy az Intel kedden megrendezésre kerülő részvényes találkozóján óvatos lépések megtételére teszik le a voksot.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban