Elhanyagolja a Mac modelleket az Apple

Elhanyagolja a Mac modelleket az Apple

2018. június 18. 07:55, Hétfő
A szoftverfejlesztők aggódnak, mert egy új vásárló nem is tud egy évnél fiatalabb modellt venni, így pedig idővel csökkeni fog a bázis, amelyet el tudnak érni.

Amennyiben eltekintünk a tavaly decemberben megjelent iMac Pro modelltől, akkor gyakorlatilag az Apple portfóliójában megtalálható összes többi Mac idősebb egy évesnél. Quentin Carnicelli, a Rogue Amoeba alapítója blogbejegyzésében összegezte véleményét a társaság szerinte téves stratégiájáról, amelyet más Mac-lapok is egyetértően átvettek. Kritikájának lényege, hogy a gyártó gyakorlatilag elhanyagolja az asztali modelleket. Ennek alátámasztására felsorolta, hogy a különböző Mac számítógépek mikor kaptak utoljára frissítéseket. Nos, a lista élén az iMac Pro található (182 nap), azt követi az iMac, a MacBook, a MacBook Air és a MacBook Pro (egyaránt 374 nap). Az összesítést a Mac Pro (436 nap) és a Mac Mini (1337 nap) zárja.


A helyzetet kiválóan mutatja a MacRumors vásárlási útmutatója, hiszen egyik asztali masina vételét sem tudják támogatni. A platform legnagyobb előnye a nagyon szoros kapcsolat a hardver és a szoftver között, és utóbbi téren hiába kiváló a helyzet, ha a vas terén egyre növekszik az elmaradás. Carnicelli kiemelte, hogy az, hogy nagyon megfontolandóvá vált bármit is megvenni az aktuális termékkínálatból az egy Mac-szoftverfejlesztő számára, mint amilyen ő is, nagyon nyugtalanító dolog. A helyzet ráadásul rosszabb, mint amit a fenti kép mutat, hiszen az egykor jó Mac Pro zsákutcába futott, a Mac Mini semmilyen frissítést nem kapott már négy éve, a MacBook Pro billentyűzete pedig megkérdőjelezhető.

Programjaik tesztelésére kényszerűségből idősebb eszközöket keresnek, és nagy kompromisszumokat kell kötni, például az USB Type-C portok számával kapcsolatban. A szakember álláspontja szerint egy új dizájnú Mac Pro helyett inkább az egész termékvonalon gyakoribb frissítésekre és gyorsabb modellekre kellene összpontosítani. Olyan készülékeket kellene megalkotni, mint amilyeneket a 2000-es évek közepén gond nélkül sikerült.

Úgy véli, a Mac számítógépek megfelelő szinten való tartásával kapcsolatos kudarc a platformtól függő minden egyes személy számára egyszerre zavaros és ijesztő. Carnicelli nem érti, hogy a Mac terméksorozat állapota ellenére az Apple miért nem jelentett be új hardvert a WWDC fejlesztői konferencián. Felszólítása szerint a társaságnak reagálnia kell és meg kell mutatnia a fejlesztőknek, hogy továbbra is fontos számára a Mac platform.

Tavaly még azt írtuk, hogy három új MacBook érkezhet, mert a korábbi verziók már nagyon elavultak és időközben komoly konkurenciává vált a Surface laptop. Márciusban kiderült, hogy a MacBookok esetében akár a teljes billentyűzetet érintőpad válthatja ki. Áprilisban ismertté vált az is, hogy 2020-tól a cég saját fejlesztésű processzorai kerülhetnek be a Mac számítógépekbe.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások