Szándékos károkozás okozta az ISS sérülését

Szándékos károkozás okozta az ISS sérülését

2018. szeptember 6. 09:37, Csütörtök
Ezt gyanítja az orosz fél, azonban még sok a kérdőjel. Valószínűleg egy egyszerű munkás okozta a gondot tévedésből.

Néhány nappal ezelőtt kisebb szenzációt váltott ki a hír, miszerint egy rést fedeztek fel a Nemzetközi Űrállomásra bedokkolt Szojuz űrhajón, amely a nyomás esését eredményezte. A legénység meg is kezdte a munkát, ideiglenes megoldással sikerült befoltozni a rést, az orosz illetékesek azonban azt gyanítják, hogy szándékos károkozás eredményezte a rést.

Az orosz hírügynökségnek adott interjúban a Roszkozmosz első embere arról beszélt, hogy a jelek erre utalnak, mivel a sérülést belülről okozták, ezt tehát nem egy mikrometeroit eredményezte, mint ahogy azt először gondolták. A Szojuz MS-09 esetében a gyártási hibát sem zárják ki, itt felmerült az is, hogy a korábbi tesztek során, egy nem túl szép utolsó simítást szerettek volna elfedni, azonban az ideiglenes foltozás a bedokkolást követően levált. A NASA a maga részéről azt korábban már igyekezett kihangsúlyozni, hogy a legénység nem forgott veszélyben, amikor júniusban megérkeztek az ISS-re. A kapszula azóta bedokkolva vár a következő útra, maga a rés pedig egy olyan részen helyezkedik el, amelyet a légkörbe visszatérve „ledobnak”, vagyis ez nem kíséri végig a felszínre ereszkedő kozmonautákat.


A lehetséges magyarázatok között említik meg, hogy egy honvággyal küszködő űrhajós döntött a szabotázs mellett, hogy ezzel siettesse a visszatérést. Az illetékesek ezt szintén elfogadható változatnak tartják, hiszen mindannyian emberből vagyunk, bár az kétségtelen, hogy az alaposan kiképzett és profinak tartott űrhajósok esetében ez nagyon is kellemetlen felfedezés lenne. A fúrásra utaló nyomokat a jelek szerint visszaigazolták, ez azonban még nem jelenti azt, hogy minderre az ISS fedélzetén, a már bedokkolt kapszulában került sor, vagyis a vizsgálat tovább folytatódik.

Később a RIA Novosti hírügynökség egy, az űrhajót gyártó Energia cégen belüli forrásra hivatkozva azt írta, hogy a lyukat tévedésből fúrta oda egy munkás, akit azóta állítólag be is azonosítottak. Félt bevallani a dolgot, ezért azt egyszerűen beragasztotta. Jól végezte a munkát, mert kibírt egy kilövést és utána két űrben töltött hónapot, de idővel beszáradt, összezsugorodott, és a légnyomás végül kilökte. Az orosz fél azt ígéri, hogy mindenképpen megtalálják a magyarázatot az esetre – erre már csak azért is szükség lesz, hogy a jövőben megelőzzék és elkerüljék a hasonló galibákat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások