Rekordot döntött a floridai hurrikán

Rekordot döntött a floridai hurrikán

2018. október 13. 09:59, Szombat
Ezen a vidéken még sosem láttak ilyen erős hurrikánt, rombolás és pusztítás maradt Michael nyomában.

A Michael névre keresztelt hurrikán hetek óta lázban tartja az amerikai lakosságot, legalábbis az általa érintett részeken lakókat. A veszélyességet ugyan már előre jelezték, ez azonban még tovább fokozódott, a régióban pedig még sosem ért partot egy ennyire erős szelekkel érkező példány, ami helyi rekordot jelent.

A hurrikán végül Florida északi részén, Panama City környékén érte el a partot, itt pedig rekord erős, tartósan 250 km/h-s sebességgel száguldó szeleket mértek a hurrikánvadász repülők segítségével, míg a part melletti Tyndall légibázison 207 km/h-s lökéseket regisztráltak. Ezt fejelte meg a 2 méternél is magasabb, áradást okozó víztömeg, amelyet természetesen szintén a hurrikán okozott, ez pedig már önmagában is jól mutatja, hogy mennyire veszélyes jelenségről van szó. A szakemberek ismét felhívták a figyelmet arra, hogy nem pusztán a besorolás (kategória) alapján kell felmérni a várható veszélyt, hiszen a hurrikánok a part közelében tovább erősödhetnek, olykor drámai módon, ez pedig emberéleteket is veszélyeztethet. Hozzáteszik, hogy környékbeli rekordról van szó, ilyen erős példányt ugyanis még nem láttak itt.


A „Panhandle” néven is emlegetett régiót ugyanis többnyire elkerülték az erősebb hurrikánok, ezek inkább némileg nyugatabbra értek partot. Ezt az útvonalat követte a 2005-ös Dennis, a 2004-es Ivan, valamint az 1995-ös Opal, azonban a Michael időközben a harmadik legintenzívebb hurrikánná vált, hiszen ezt csak az 1969-es Camile és az 1935-ös Labor Day Hurricane haladta meg a partot érés idején. A valószínű okok között a kiugróan meleg és többnyire nyugodt nyári időjárást találjuk meg, a melegebb vizek és a viharok hiánya egyértelműen hozzájárult a hurrikán erősebbé válásához. Az evakuálásra vonatkozó felszólítások nem véletlenül hangoztak el, ezeket azonban nem mindenki tartja be, a lakosok egy része ugyanis kivárja, amíg az adott hurrikán eléri az általa veszélyesnek tartott szintet.

A Michael Alabama és Georgia felé folytatta útját, nemsokára azonban már trópusi viharrá csillapodhat, amint eléri Észak- és Dél-Karolinát. Itt is komoly, akár hetekig tartó áramkimaradások várhatók, valamint 20 cm körüli esőzés.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások