Kibertámadás esetén szankciókat fog hozni az EU

Kibertámadás esetén szankciókat fog hozni az EU

2018. október 18. 19:50, Csütörtök
A kibertámadások elkövetőinek szankcionálására szolgáló keretek megalkotására szólítottak fel mai brüsszeli csúcstalálkozójukon az európai uniós vezetők, illetve elítélték a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) elleni, alapos gyanú szerint orosz hírszerzők által megkísérelt hackerakciót.

Az ülésen jóváhagyott zárónyilatkozatban aláhúzták: az EU tovább fogja erősíteni védelmi és elrettentési képességeit a hibrid- és a kibertámadásokkal, valamint a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetésekkel szemben. Az OPCW elleni támadást elítélő nyilatkozatban nem nevesítették Oroszországot, de szakértők szerint elsősorban az orosz titkosszolgálatokra utaltak, amikor arról írtak, hogy megerősítik a külföldi hírszerzők és más rosszindulatú szereplők ellenséges tevékenységének felderítésére, megelőzésére, megzavarására, illetve a megfelelő válaszadásra szolgáló képességeket.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke elmondta, a résztvevők intézkedéseket sürgettek az illegális kibertevékenységek ellen, amire az állampolgárok, a vállalatok és az intézmények védelmében van szükség. Leszögezték: az EU-nak képesnek kell lennie szankciók elrendelésére, válaszintézkedésként és megelőzési célból. A tagországok vezetői a választások manipulálásával, a dezinformációs kampányokkal szemben is ellenintézkedéseket sürgettek. Egyesek szerint "nem tragédia", hogy nem nevezték meg Oroszországot a dokumentumban, másik viszont ezt "elszalasztott lehetőségként" értékelték.

Az Európai Tanács üdvözölte a vegyi fegyverek használatának visszaszorítását célzó új uniós szankciós rendszert, amelyet a szakemberek szerint a szíriai és orosz támadásokra reagálva fogadtak el. A tanácskozáson a belső biztonság mellett elsősorban a migráció kérdése volt napirenden, amelynek kapcsán a résztvevők megerősítették, hogy céljuk továbbra is az illegális bevándorlás megállítása.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások