Okostelefonnal átlátni a falon

Okostelefonnal átlátni a falon

2018. november 13. 08:24, Kedd
Egy megfelelő szoftverrel és egy átlagos készülékkel be lehet pillantani egy lakásba.

A Kalifornia Egyetem kutatói (Yanzi Zhu és Zhijing Li), valamint a Chicagói Egyetem munkatársai (Zhujun Xiao, Yuxin Chen, Max Liu, Ben Y. Zhao, Haitao Zheng) egy olyan módszert dolgoztak ki, amellyel egy lakás belsejét a WLAN-jelek segítségével lehet felmérni. A szakemberek a nyilvánosságra hozott anyag szerint a sikeres kísérlethez elegendő egy kereskedelmi forgalomban kapható okostelefon és az általuk kifejlesztett szoftver. Az már korábban is kiderült, hogy a WLAN segítségével követni lehet például egyes személyeket és akár még a karmozdulataikat is a lakásokon belül, de minden ilyen esetben meg kellett szerezni a vezeték nélküli router feletti ellenőrzést vagy különleges antennákra volt szükség. Zhu és kollégái viszont egy olyan módszert dolgoztak ki, amelyhez nem kellenek ilyen megoldások.

Abból indultak ki, hogy miután a vezeték nélküli routerből kibocsátott jelek visszaverődnek a falakról, az ablakokról, az ajtókról és a különböző személyekről, ezért akár arra is alkalmasak lehetnek, hogy pontos (tér)képet és pozíciós adatokat kaphassanak az épület belsejéről. Emellett felismerhető, hogy egy személy merre mozog, feláll éppen vagy leül, illetve kinyit vagy becsuk egy ajtót vagy ablakot. Amennyiben pedig valaki még az adott épület alaprajzával is rendelkezik, akkor ezek az információk azon szintén megjelenhetnek.

A sikeres kísérlethez az is kell, hogy valaki többször elsétáljon a kiválasztott épület előtt, mert a mobiltelefonja csak így tudja pontosan érzékelni a vezeték nélküli router helyét. Amennyiben több router is van egy lakásban, az növeli a rendszer megbízhatóságát. A kutatók eddig 11 épület esetében tesztelték a módszert és minden esetben kikérték a lakók beleegyezését. Azt is sikerült megállapítani, hogy ha senki nem mozgott a lakásokon belül, akkor a rendszer sem látott semmit, mert a jel állandó maradt. Az egyetlen lehetséges védelmi mechanizmus az volt, ha valaki mesterségesen keltett zajokkal zavarta össze a WLAN-jeleket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások