Naponta 280 000 szoftvertesztet végez a Microsoft

Naponta 280 000 szoftvertesztet végez a Microsoft

2019. január 22. 15:28, Kedd
A redmondi konszern bepillantást engedett a kompatibilitásért zajló harc területén tett erőfeszítéseibe.

Mike Fortin, az óriáscég Windows rendszerekért felelős alelnöke és Mete Goktepe, a Microsoft adatokért felelős menedzsere a programok kompatibilitásával kapcsolatos munkáról írt. A bejegyzésben nem igazán technikai dolgokról volt szó, hanem arról, hogy a társaság mi mindent követ el azért, hogy ne legyenek kompatibilitási problémák. Mike Fortin többek között azt taglalta, hogy nagyon komplex a Windows-ökorendszer, s rendkívül sok hardver- és szoftvervariáció lehetséges. Ugyanakkor bármennyire sokrétűek a lehetséges konfigurációk, minden egyes program esetében egyszerűek a követelmények: gond nélkül működjenek. A Microsoft már egy új Windows-verzió fejlesztésekor felügyeli a kódváltozásokat azért, hogy lássa azok milyen lehetséges hatással vannak a szoftverkompatibilitásra és kommunikál a partnereivel. A vállalat a vírusirtókat fejlesztő vállalkozásokkal való együttműködésre különösen figyel és egy különleges partnerprogramot is működtet.

Az ismert szoftverek kompatibilitását folyamatosan teszteli a társaság, ezért minden egyes nap 280 000 tesztet végez, azok nagy részét automatikusan. Amennyiben a szakemberek problémákat fedeznek fel, akkor értesítik a gyártókat és közösen dolgoznak ki megoldásokat. Ezzel párhuzamosan a Microsoft is elkészíti a saját megoldásait, ezeket úgy nevezik, hogy Shims. Ezek olyan változtatásokat eszközölnek, amelyek célzottan az egyes alkalmazások azon elavult funkcióit javítják ki, amelyek egy új Windows-verzió esetében hibákhoz vezetnének. A frissítések után ezek a funkciók már nem okoznak fennakadásokat. A Shims-eket a Windows egy adatbázisban tárolja a C:\Windows\apppatch\ mappában lévő sysmain.sdb fájlban.

A legrosszabb esetben, ha egy szoftver nem működik egy új Windows-változat alatt, a Microsoft az utolsó eszközhöz nyúl, amely az Update Block. Azok a PC-k, amelyeken egy nem kompatibilis verzió van telepítve, egészen addig nem kapják meg a frissítéseket, amíg a problémát nem javították ki. Ezenkívül a Desktop Assure Program keretében a Microsoft azt ígéri, ha egy program korábban működött, majd egy frissítés után már nem, ingyen orvosolja a problémát.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások