Új tenger alatti kábel lehet Európa és Izland között

Új tenger alatti kábel lehet Európa és Izland között

2019. február 2. 09:42, Szombat
A szerverközpontok számára ideális a fagyos sziget, hiszen a hűtés olcsó, és a működtetés a vulkán megújuló energiájával történhet.

A megjelent információk alapján Izland bővítené a meglévő infrastruktúrát, hogy még nagyobb sávszélességet biztosítson a vállalatok és a felhasználók számára. Az Atlanti-óceánban található állam ezért hamarosan megkezdheti egy új útvonal feltérképezését.

Izland és Európa között most három tenger alatti kábel működik. A Cantat-3 nevű 25 éve üzemel és 5 Gbps-os sávszélességet biztosít. Bár már gyakorlatilag elavultnak számít, de még tartalékvezetékként számítanak rá, továbbá különböző olajplatformok számára biztosít internethozzáféréseket. A fennmaradó két kábel közül a 2003-ban lefektetett Farice-1 nevűé sávszélessége 720 Gbps-os, míg a 2009-ben lefektetett Danice nevűé 5,2 Tbps-os. Az még egyelőre kérdés, hogy a negyedik kábel mekkora sávszélességet kínál majd. A létrehozás elsődleges oka az adatbiztonság és az online hozzáférések garantálása.

A szigetország legnagyobb előnye, hogy megújuló forrásokból rendkívül olcsó árammal rendelkezik, s ez az áram nagyon népszerű a számítógépközpontok üzemeltetőinek a körében. Nem véletlen, hogy nagyon sok szervercentrum működik Izlandon. Ezért is szükség van a nagyobb sávszélességre. Ellenkező esetben egyre több cégnek kell osztoznia a változatlan sávszélességen. A mostani vizsgálat során azt is kiderítik a szakemberek, hogy a negyedik kábelt Izland és Skócia, vagy Izland és Írország között fektessék-e le. Az ideális útvonal kiválasztásában főszerep hárul majd a Farice francia állami távközlési alap hajójára. A kutatási költségek 1,9 millió eurót tesznek ki, míg a kábel lefektetése várhatóan 15,38 millió és 19,2 millió euró közötti összegbe fog kerülni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások