Számos szoftver továbbít érzékeny adatokat a Facebooknak

Számos szoftver továbbít érzékeny adatokat a Facebooknak

2019. március 3. 08:34, Vasárnap
A nők menstruációs ciklusát is figyelik, és az adatok továbbítása azokat a felhasználókat is érinti, akik nem rendelkeznek Facebook-fiókkal.

A The Wall Street Journal írta meg, hogy számos népszerű program küldi el a megszerzett adatokat a Facebooknak. Ezek többnyire egészségügyi információk, amelyek például az egyes személyek szívritmusára, testhőmérsékletére és súlyára vonatkoznak, illetve arra, hogy menstruálnak-e.

Az amerikai újság munkatársai egy szoftver segítségével vizsgálták meg, hogy az Apple Store kínálatában lévő 70 népszerű alkalmazás milyen adatokat továbbít. Mint kiderült, 11 termék még az érzékeny információkat is elküldte. Sok esetben ez a felhasználók tudta nélkül történt és gyakran nem volt lehetőség arra sem, hogy az emberek megakadályozhassák a folyamatot. Szakértők közölték, hogy ez a gyakorlat ellentétes lehet az új európai uniós adatvédelmi irányelvvel. Külön problémát jelent, hogy az adatok továbbítása azokat a felhasználókat is érinti, akik nem rendelkeznek Facebook-fiókkal. A programok az információkat egy olyan fejlesztői interfészen keresztül küldik el, amelynek hivatalosan a személyre szabott Facebook-reklámokat kell lehetővé tennie.

Az érintett szoftverek között volt Instant Heart Rate: HR Monitor és a Flo Health Inc. Flo Period & Ovulation Tracker. Utóbbi segítségével a nők rögzíthetik a menstruációs ciklusaikat. Amennyiben valaki megadja az információkat, akkor a megoldás azonnal továbbít egy adatcsomagot a közösségi platformnak. A csomag tartalmazza az adott készülék típusát, továbbá az összegyűjtött információkat. Az utóbbiakat a Facebook összekötheti az egyes személyek profiljaival.

Az óriáscég szóvivője azt mondta, hogy ezzel a gyakorlattal a fejlesztők megsértik az üzleti feltételeket, amelyek tiltják az egészségügyi és a pénzügyi adatok, valamint más típusú érzékeny információk továbbítását a Facebooknak. Ezért az érintett fejlesztőket utasították arra, hogy az ilyen adatokat ne küldjék tovább. Amennyiben valamelyik partner nem tartja be ezt az utasítást, akkor a társaság további lépéseket fog tenni.

Tavaly decemberben a Mobilsicher nevű biztonsági vállalat arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az olyan alkalmazások, mint a Bible+, a Curvy, a ForDiabetes, a Grindr, a Kwitt, a Migraine Buddy, a Moodpath, a Muslim Pro, az OkCupid, a Pregnancy és a Tinder többek között randiprofilok adatait, egészségügyi információkat, vallási hovatartozással kapcsolatos és más intim adatokat adták tovább a Facebooknak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások