A moszkvai önkormányzat öt éve kezeli a mobilfelhasználók geolokációs adatait

A moszkvai önkormányzat öt éve kezeli a mobilfelhasználók geolokációs adatait

2019. március 4. 17:16, Hétfő
A moszkvai önkormányzat 2015 óta megvásárolja a mobilszolgáltatóktól a felhasználók helyváltoztatására vonatkozó, úgynevezett geolokációs adatokat, az indoklás szerint a közlekedési infrastruktúra fejlesztésének céljából - írta mai a Vedomosztyi című napilap, a város közbeszerzési portáljának adataira hivatkozva.

Moszkva az elmúlt négy év alatt 516 millió rubelt, csak tavaly 101,8 millió rubelt költött erre a célra (a rubel jelenleg mintegy 4,2 forintot ér). A "személytelen statisztikai adatok" beszerzését a főváros információtechnológiai osztálya intézi az önkormányzati elemzőközpont közvetítésével. A lap szerint a központ 500-szor 500 méteres mezőkre osztotta fel a fővárost és Moszkva megyét, és azt figyelte meg, hogy a felhasználók mennyi ideig tartózkodtak vagy dolgoztak egy-egy területen. Ingázónak minősítették azt, aki naponta beutazik az övezetbe és el is távozik onnan, azokat pedig telektulajdonosnak tekintik, akik havonta több mint 50 órát töltenek a hétvégéken a város határain kívül. A rendszer emellett azt is rögzíti, hogy hányan veszik igénybe a metrót, mikor és mennyi ideig utaznak az otthonuk és a munkahelyük között.

A városvezetés az adatokat egyebek között a közlekedés infrastruktúrájának kiépítéséhez és a forgalomirányításhoz használja fel. De az információból emellett következtetések vonhatók le a terület társadalmi és gazdasági kilátásaival, a járványokkal és balesetekkel, valamint a lakosság közlekedési magatartásával kapcsolatban. Február végén vált ismertté, hogy a moszkvai bírósági végrehajtók a fővárosban felszerelt térfigyelő kamerarendszert rosszhiszemű adósok felkutatására használják. Az orosz fővárosban az RBK gazdasági napilap szerint jelenleg több mint 167 ezer térfigyelő kamera működik, amelyek száma idén további 7 ezerrel bővül. A berendezések egy része arcfelismerő rendszerhez kapcsolódik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások