50 év múlva több elhunyt, mint élő tagja lehet a Facebooknak

50 év múlva több elhunyt, mint élő tagja lehet a Facebooknak

2019. május 1. 11:26, Szerda
A közösségi portálon sok halott személy információi is fellelhetők, amelyek nem csupán a digitális örökség részét jelenthetik, hanem kutatások alapanyagait is.

A Facebookon a személyes információkat és profilokat az egyes felhasználók elhunyta után sem törlik feltétlenül. Ezért vélte úgy Carl Öhman és David Watson, az Oxfordi Internet Intézet (OII) két kutatója azt, hogy a felhasználói számok aktuális alakulása alapján 50 éven belül több lehet a halott regisztrált tag, mint az élő.

A szakemberek az elemzésükben abból indultak ki, hogy a felhasználói tábor növekedése a következő öt évtizedben változatlan marad és évente átlagosan 13 százalékos lesz. Amennyiben valóban ez lesz a helyzet, akkor az elhunyt regisztrált tagok nagy része afrikai lesz. Amennyiben viszont nem lesznek már igazán új tagok, akkor a halottak többsége ázsiai lesz. Mindez a demográfiai folyamatokra vezethető vissza, hiszen Afrikában egyre több fiatal rendelkezik internethozzáféréssel.

Carl Öhman kifejtette, hogy a statisztikák új és nehéz kérdéseket vetnek fel, s azok azzal kapcsolatosak, hogy kinek lesz joga hozzáférni az elhunyt személyek adataihoz és kinek nem. Figyelembe kell majd venni azt is, hogy azokat az információkat miként lehet a legjobban kezelni úgy, hogy a folyamat közben tekintettel legyenek az örökösök és a történészek érdekeire is. A halottak profiljai ugyanis részét képezik az emberiség globális digitális örökségének. David Watson hozzátette, hogy ennek az archívumnak az ellenőrzése egyben a történelem kontrollálását is jelenti. Ezért lesz fontos megbizonyosodni arról, hogy ne csupán egyetlen profitorientált vállalatnak legyen hozzáférése az adatokhoz.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások