Testen viselhető klímaeszközt fejlesztettek ki

Testen viselhető klímaeszközt fejlesztettek ki

2019. május 25. 09:28, Szombat
Egy új megoldással rengeteg pénzt és energiát lehetne megtakarítani.

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói egy olyan készüléket fejlesztettek ki, amely akkora, mint egy csuklóra szerelhető vérnyomásmérő és képes hűteni, illetve fűteni a viselőjét. Az eszközt egy hajlítható akkumulátor látja el a szükséges energiával, s a beállított és termosztát által felügyelt hőfokot képes tartani bármilyen környezeti hőmérséklet esetén.

Renkun Chen fejlesztő kifejtette, hogy a személyes klímaberendezés jelentős mértékben javíthat a hőmérséklet- és hőérzeten akkor, ha valaki egy forró napon kénytelen az utcán közlekedni vagy szinte megfagy a munkahelyén. Amennyiben valaki hordja a megoldást, akkor egy nagyon széles hőmérséklet-tartományban is jól érezheti magát és ráadásul ezáltal komoly megtakarítások érhetők el.


A készülék a ruhába integrálható. Sahngki Hong hallgató, Chen fejlesztőcsapatának egyik tagja elmondta, hogy az eszköz olyan helyeken is elhelyezhető, ahol a test könnyebben hűthető vagy fűthető. Szóba jöhetnek a hát, a nyak, a felkar és a lábak. A cél az, hogy minél több fűtő- vagy hűtőelemet helyezzenek el a stratégiai szempontból fontos helyeken. Mindegyik hűtő-fűtőelem 5 x 5 centiméter méretű. Egy mellény 144 ilyen elemből áll, amelyek fogyasztása 26 és 80 watt között van. Ezzel szemben egy teljes irodát hűtő hagyományos klímaberendezés több mint 10 kilowattot fogyaszt. A szakemberek azt hangsúlyozták, hogy ezért egyszerűen hatékonyabb egyetlen személyt hűteni vagy fűteni, mint egy helyiségben megfelelő hőmérsékletet kialakítani.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások