Erősítik a nőkkel szembeni előítéleteket a digitális asszisztensek

Erősítik a nőkkel szembeni előítéleteket a digitális asszisztensek

2019. május 24. 16:54, Péntek
Az Alexa, a Siri, a Cortana és a többi szolgáltatás terjeszti a nőkkel kapcsolatos sztereotípiákat.

Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) aktuális jelentésében azt szorgalmazta, hogy a digitális asszisztensek fejlesztői változtassanak számos dolgon. Az UNESCO azzal indokolta a változtatások szükségességét, hogy a jelenlegi megoldások felerősítik a nőkkel szembeni előítéleteket, ráadásul a használt technológiák, amelyek a mesterséges intelligencia bevonásával segítik a felhasználókat a mindennapi élet során, gyakran megalázzák és engedelmes lányokká degradálják a nőket.

A szervezet többek között arra szólította fel a gyártókat, hogy a rendszereiket ne mindig női hanggal, névvel és személyiséggel lássák el, hanem "semleges gépi nemet" alkalmazzanak. Erre már csak azért is szükség lenne, mert jövőre eljöhet az a korszak, amikor sok ember többet fog beszélni a digitális asszisztensével, mint a párjával vagy a házastársával.

A dokumentumban az is szerepel, hogy az Alexa, a Siri, a Cortana és a többi digitális asszisztens azért használ női hangot, mert tükröződik bennük a mesterséges intelligencia fejlesztőcsapatok egyoldalú összetétele. Ezért szükség lenne arra, hogy a csoportokat nemi szempontból kiegyensúlyozottabbak legyenek. Jelenleg ugyanis a mesterséges intelligencia fejlesztőknek csak a 12 százaléka nő, míg a szoftverfejlesztőknél ez az arány 6 százalék. Ezt a problémát csak kiegyensúlyozottabb digitális képzési programokkal lehet megoldani.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások