Linux-os talákozó Texasban

Linux-os talákozó Texasban

2000. november 28. 04:07, Kedd
Több, mint 300 IBM alkalmazottat várnak a világ minden tájáról Austinba (USA, Texas), ahol ehéten rendezik meg a Linux-osok egyik legnagyobb összejövetelét.

A "Big Blue"-nak is nevezett IBM főleg az elmúlt évben az egyik legnagyobb Linux-ot-, és a nyílt forráskódokat támogató cég lett. Az IBM összes Linux-os portfólió alkalmazását úgy fejleszti, hogy azok futtathatóak legyenek a cég S/390-es nagyszámítógépein. Az IBM egy 200 fős, nyílt forráskódokkal foglalkozó fejlesztő csapattal rendelkezik, mely csapat hardver, szoftver, szolgáltatási, és kutatási részlegekre van felosztva. A cég állítása szerint jelenleg a világon a legtöbb hasonló alkalmazottat az IBM-nél foglalkoztatják.

A november 28-án, és 29-én megrendezésre kerülő Austin-i Linux-os összejövetelen ez a fent említett 200 fős IBM fejlesztő csapat, valamint még legalább 100 egyéb beosztású, vagy vezető IBM-es munkatárs fog részt venni. A legfontosabb téma a Windows2000-Linux kompatibilitás, valamint a "just-in-time" Java kompilátor lesz. A találkozó kiváló alkalmat jelent a fejlesztőknek, hogy információt cserélhessenek egymással a legújabb nyílt forráskódú projektekről, az AS/400-as szerveren futó Linux-ról, vagy a már folyamatban lévő PowerPC-s Linux-os munkákról.

Olyan magas beosztású IBM-es emberek fognak beszédeket tartani, mint például Irving Wladawsky-Berger, a cég szerver technológiai alelnöke, vagy Michael Tiemann, a Red Hat Linux vezető technológiai szakértője.

"A nyílt forráskódú applikációk piacán olyan nagy lehetőségek vannak, melyek bőven túlszárnyalják eddigi elképzeléseinket is." - nyilatkozta Wladawsky-Berger, egy ZDNet-nek adott interjújában. Hangsúlyozta, hogy a jövőben is támogatni kívánják a nyílt forráskódú Linux-os közösséget, de nem fognak uralkodni rajtuk.

Wladawsky-Berger elmondása szerint legalább három módon lehetne pénzt csinálni a Linux-ból, és a hasonló nyílt forráskódú programokból. Szerinte minél több ilyen IBM szoftvert készítenek, annál több IBM hardvert tudnak ezek mellé eladni. Ezzel párhuzamosan, ha több nyílt forráskódú operációs rendszert írnak, akkor ezekhez több különböző nagy tudású alkalmazást lehet eladni. A harmadik pénzszerzési mód pedig egy globális Linux-os IBM szervíz szolgálat létrehozása lehetne. Azonban fontosnak tartotta, hogy ők nem csak meggazdagodni szeretnének a Linux-os közösségen, hanem tényleges segítséget is kívánnak nyújtani a nyílt forráskódú programok használóinak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások